Ulje za pripremu hrane koje se u Americi najčešće konzumira izaziva genetske promene u mozgu

Ulje za pripremu hrane koje se u Americi najčešće konzumira izaziva genetske promene u mozgu

UCR Today: Soybean Oil causes more obesity than Fructose

Izvor: Univ. of California, Riverside

Rezime: Sojino ulje, koje se najviše koristi za kuvanje u SAD, povezano je sa neurološkim i metaboličkim promenama kod miševa. Miševi koji su hranjeni sojinim uljem pokazali su smanjen nivo oksitocina u hipotalamusu

Novo istraživanje Rivesajda, javnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, pokazuje da sojino ulje ne samo da dovodi do gojaznosti i dijabetesa, već može da utiče i na neurološka stanja poput autizma, Alchajmerove bolesti, anksioznosti i depresije.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, sojino ulje je jestivo ulje koje se daleko najviše proizvodi i konzumira u Americi, a koristi se za prženje brze hrane, dodaje se u gotovu hranu i koristi se u ishrani stoke. Po svemu sudeći, ono nije zdravo za ljude.

Zasigurno nije dobro za miševe. Nova studija objavljena ovog meseca u časopisu "Endokrinologija" upoređivala je miševe koji su hranjeni trima različitim vrstama ishrane sa visokim udelom masti: sojinim uljem, sojinim uljem modifikovanim tako da sadrži malo linolne kiseline i kokosovim uljem.

PRVI PRVI NA SKALI Ulje za pripremu hrane koje se u Americi najčešće konzumira izaziva genetske promene u mozgu 3

Na slici desno je prikazano vrlo malo oksitocina kod miševa koji su hranjeni sojinim uljem

Isti istraživački tim je za Riversajd utvrdio 2015. godine da sojino ulje izaziva gojaznost, dijabetes, insulinsku rezistenciju i masnu jetru kod miševa. Zatim je u studiji 2017. godine ista grupa saznala da ukoliko se sojino ulje modifikuje tako da sadrži malo linolne kiseline, ono indukuje manju gojaznost i insulinsku rezistenciju.

Međutim, u studiji objavljenoj ovog meseca, istraživači nisu otkrili nikakvu razliku između efekata modifikovanog i nemodifikovanog sojinog ulja na mozak. Konkretno, naučnici su otkrili izražene efekte ulja na hipotalamus, gde se odvijaju brojni ključni procesi.

"Hipotalamus reguliše telesnu težinu putem vašeg metabolizma, održava telesnu temperaturu, ključan je za reprodukciju i fizički rast kao i za vaš odgovor na stres", izjavila je Margarita Kuras-Kolaco, vanredni profesor neuronauka na Riversajdu i vodeći je autor studije.

Tim je utvrdio da brojni geni kod miševa hranjenih sojinim uljem ne funkcionišu pravilno. Jedan takav gen proizvodi hormon "ljubavi", oksitocin. Kod miševa hranjenih sojinim uljem nivo oksitocina u hipotalamusu je opao.

Istraživački tim otkrio je još otprilike 100 drugih gena na koje ishrana sojinim uljem ima uticaj. Oni veruju da bi ovo otkriće moglo imati posledice ne samo po energetski metabolizam, već i za pravilan rad mozga i bolesti poput autizma ili Parkinsonove bolesti. Međutim, važno je napomenuti da nema dokaza da ulje uzrokuje ove bolesti.

Pored toga, tim zapaža da se ova otkrića odnose samo na sojino ulje - a ne na ostale sojine proizvode ili druga biljna ulja.

"Ne odbacujte tofu, sojino mleko, edamame ili sojin sos", rekla je Fransis Sladek, toksikolog i profesor biologije ćelija na Riversajdu. "Mnogi proizvodi od soje sadrže samo male količine ulja i velike količine zdravih jedinjenja kao što su esencijalne masne kiseline i proteini."

Prigovor ovoj studiji za čitaoce koji su zabrinuti zbog svog poslednjeg obroka je da je ovo istraživanje sprovedeno na miševima, a studije na miševima ne odražavaju uvek iste rezultate kod ljudi.

Takođe, ovo istraživanje je koristilo mužjake miševe. Budući da je oksitocin toliko važan za zdravlje majke i podstiče vezu majke i deteta, slična ispitivanja treba da se sprovedu i na ženkama miševa.

Još jedna napomena ove studije - istraživački tim još uvek nije izolovao koje hemikalije u ulju su odgovorne za promene u hipotalamusu. Ali odbacili su dva kandidata. To nije linolna kiselina, pošto je modifikovano ulje takođe stvorilo genetske poremećaje; niti je to stigmasterol, hemikalija slična holesterolu koja se prirodno nalazi u sojinom ulju.

Identifikovanje jedinjenja odgovornih za negativne efekte je važno područje za buduća istraživanja tima.

"Ovo bi moglo pomoći u stvaranju zdravijih ulja za ishranu u budućnosti", rekao je Ponamjot Deol, asistent-naučnik na projektu u Sladek laboratoriji i prvi autor studije.

"Dogma je da su zasićene masti loše, a nezasićene masti dobre. Sojino ulje je polinezasićena mast, ali mišljenje da je ono dobro za vas jednostavno nije dokazano", rekla je Sladek.

Zapravo, kokosovo ulje, koje sadrži zasićene masti, je proizvelo vrlo malo promena u hipotalamičkim genima.

"Ako postoji jedna poruka koju želim da ljudi prime, to je ovo: smanjite potrošnju sojinog ulja", rekao je Deol o najnovijoj studiji.

PRVI PRVI NA SKALI Ulje za pripremu hrane koje se u Americi najčešće konzumira izaziva genetske promene u mozgu 2

Grafikon prikazuje potrošnju jestivih ulja u Sjedinjenim Američkim Državama za 2017/2018. (Ministarstvo poljoprivrede)

Sažetak

Disregulacija ekspresije hipotalamičkih gena i oksitocinergičkog sistema ishranom mužjaka miševa sojinim uljem

Potrošnja sojinog ulja u poslednjih pola veka znatno se povećala i povezana je sa gojaznošću i dijabetesom. Da bismo testirali hipotezu da ishrana sojinim uljem menja ekspresiju gena hipotalamusa u vezi sa metaboličkim fenotipom, izvršili smo RNA-sek analizu koristeći mužjake miševe čija je ishrana bazirana na istim kalorijskim vrednostima, sa visokim udelom masti zasnovana na konvencionalnom sojinom ulju (sa visokim procentom linolne kiseline, LA), genetski modifikovanom sojinom ulju sa niskim udelom LA (Pleniš) i kokosovom ulju ( koje ima puno zasićenih masti, ali ne sadrži LA).

Dve ishrane sojinim uljem imale su slične, mada ne identične efekte na hipotalamički transkript, dok je ishrana kokosovim uljem imala zanemariv efekat u poređenju sa kontrolnom dijetom sa malo masti. Nepravilno regulisani geni bili su povezani sa upalom, neuroendokrinološkim, neurohemijskim i insulinskim signalizacijama.

Oksitocin je bio jedini gen sa metaboličkom, upalnom i neurološkom relevantnošću koji je povećan u obe ishrane sojinim uljem u poređenju sa obe kontrolne dijete. Imunoreaktivnost oksitocina u supraoptičkom i paraventrikularnom jedru hipotalamusa je smanjena, dok su oksitocin plazme i hipotalamični Okt povećani.

Ovi centralni i periferni efekti ishrane sojinim uljima su bili u korelaciji sa netolerancijom na glukozu, ali ne i sa telesnom težinom. Promene u hipotalamičkom oksitocinu i oksitocinu plazme nisu primećene u ishrani kokosovim uljem obogaćenim stigmasterolom, fitosterolom koji se nalazi u sojinom ulju.

Mi zastupamo tezu da ni stigmasterol ni LA nisu odgovorni za efekte koje ishrana sojinim uljem ima na oksitocin i da nivo OKS mRNA može biti povezan sa dijabetičnim stanjem.

S obzirom na njegovu sveprisutost u američkoj ishrani, posmatrani efekti sojinog ulja na ekspresiju hipotalamičkih gena mogli bi imati značajne posledice za javno zdravlje.

DYSREGULATION OF HYPOTHALAMIC GENE EXPRESSION AND THE OXYTOCINERGIC SYSTEM BY SOYBEAN OIL DIETS IN MALE MICE

Prevodi i obrada: Minja Milošević/Prviprvinaskali.com
Foto: Sciencemag, Futura-sciences, Nutraingredients, Alzheimersnewstoday, Neurosciencenews

Izvori: UCDNeurosciencenewsAlzheimersnewstoday


DONACIJE ZA UDRUŽENJE PRVI PRVI NA SKALI, REGISTROVANO ZA PRAĆENJE GMO

Uplatom donacije podržavate:

za dalji samostalan rad pod geslom: Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!

#СРБИЈАБЕЗГМО! #SRBIJABEZGMO! #GMOFREESERBIA!

ARHIVA PPNS

RAT ZA SEME (DOKUMENTARNI FILM, 48:22)

 

Evropa-Bio je biotehnološki lobi čiji je upravni odbor sastavljen od predstavnika kompanija članica, među kojima su, pored ostalih "zvučnih" imena: BASF, Bajer, Dau, Dupon, Monsanto, Novartis, Nestle, Fajzer, Sindženta... Evropa-Bio je osnivač Međunarodnog saveta biotehnoloških udruženja (ICBA).

Ovo je sadržaj njihovog saopštenja od 17. aprila ove godine.

MONSANTO LOBIRA DA PRESTANE PROCENJIVANJE RIZIKA GMO TESTIRANJEM NA ŽIVOTINJAMA, 2018. 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html