Upotreba GMO komaraca odobrena u SAD za eksperiment

Upotreba GMO komaraca odobrena u SAD za eksperiment

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) odobrila je kompaniji Oksitek eksperimentalnu upotrebu (EUP) genetički modifikovanih (GM) komaraca Aedes aegipti za terensko testiranje, kao način da se smanji populacija komaraca radi zaštite javnog zdravlja od bolesti koje prenose komarci.

Aedes aegypti — Википедија, слободна енциклопедија

Foto: Vikipedija

Nakon pribavljanja odobrenja, EPA očekuje da će dobiti rezultate terenskih ispitivanja u pogledu efikasnosti ovog obećavajućeg novog alata koji bi mogao da pomogne u borbi protiv širenja bolesti koje prenose komarci, poput virusa Zika.

Eksperiment je osmišljen kako bi testirao efikasnost GM komaraca Aedes aegipti kao način za smanjenje populacije komaraca u kontrolisanom okruženju, uz odgovarajuće zaštitne mere, kao prvi korak ka potencijalno širokoj upotrebi u SAD. Kompanija mora da dobije državnu i lokalnu saglasnost pre nego što nastavi sa terenskim testiranjem.

Testovi Oksiteka će biti sprovedeni, ako to odobre državne i lokalne vlasti, tokom dvogodišnjeg perioda u okrugu Monro na Floridi početkom leta 2020. godine, i u okrugu Haris u Teksasu početkom 2021. godine.

Tokom ovih testova, Oksitek će u životnu sredinu pustiti GM mužjake komarce da nose protein koji će sprečiti opstanak njihovog ženskog potomstva kada se pare sa ženkama divljih komaraca. Muško potomstvo će preživeti i postaće potpuno funkcionalne odrasle jedinke sa istim genetičkim modifikacijama, pružajući multigeneracijsku efikasnost koja bi konačno mogla da dovede do smanjenja populacije komaraca u područjima delovanja. EPA predviđa da bi ovo moglo da bude efikasno sredstvo u borbi protiv širenja određenih bolesti koje prenose komarci, poput virusa zika, u svetlu njihove rastuće otpornosti na trenutne insekticide.

Pošto će samo muški komarci biti pušteni u životnu sredinu, a oni ne ujedaju ljude, ovo neće predstavljati rizik za ljude. Takođe se predviđa da neće imati štetnih efekata na životinje u okolini, poput šišmiša i riba.

Oksitek je dužan da nadgleda i svake nedelje uzorkuje populaciju komaraca u tretiranim oblastima kako bi utvrdio koliko dobro proizvod deluje na suzbijanju komaraca i potvrdio da modifikovane genetske osobine nestaju iz muške populacije komaraca Aedes aegipti tokom vremena. EPA je takođe zadržala pravo da otkaže EUP u bilo kom trenutku tokom perioda od 24 meseca ako dođe do nepredviđenih pojava.

Oxitec

DEO PROTOKOLA

Oksitek je razvio GM mužjake Aedes aegipti iz soja OKS5034 za upotrebu u kontrolisanju broja komaraca. Aedes aegipti je poznati vektor za ljudske bolesti povezane sa virusima zika, denga i čikungunja. Oksitekov novi pristup kontroli komaraca podrazumeva oslobađanje mužjaka komaraca OKS5034 koji nose "ženski specifični samoograničavajući gen" za parenje s divljim ženkama. Kada se mužjaci OKS5034 Aedes aegipti homozigoti za samoograničavajući gen (koji nose dve kopije gena) puštaju u okolinu i pare sa divljim ženkama Aedes aegipti, njihovo potomstvo nasleđuje jednu kopiju samoograničavajućeg gena (tako su hemizigoti).

Samoograničavajući gen ubija samo žensko potomstvo (noseći jednu kopiju samoograničavajućeg gena), koje umiru u ranoj fazi razvoja larve, dok će mužjaci hemizigoti preživeti da bi preneli gene OKS5034 na sledeće generacije. Laboratorijski testovi pokazuju da će 100% dobijenog ženskog potomstva umreti pre nego što dosegne zrelost. Stoga se komarac OKS5034 može smatrati samo larvicidom specifičnim za pol i vrstu ženki Aedes aegipti.

Ekspresija tTAV-OKS5034 je regulisana tetraciklinom ili jednim od njegovih analoga. Tetraciklini se vezuju za tTAV protein, sprečavajući ga da aktivira transkripciju. Dakle, kada je bilo tetraciklin ili jedan od njegovih analoga odsutan iz ishrane OKS5034 larvi komaraca, protein tTAV-OKS5034 izaziva smrtnost kod ženki koje nose najmanje jednu kopija gena, uključujući potomstvo dobijeno parenjem između homozigotnih mužjaka OKS5034 i ženki divljih Ae. aegipti.

Pored gena koji daje samoograničavajuću osobinu, OKS5034 takođe izražava i DsRed2-OKS5034, crveno fluorescentni marker protein, koji pomaže u identifikaciji OKS5034 u laboratorijskim uslovima u fazama larve, lutke I odrasle jedinke.


PRVI PRVI NA SKALI Upotreba GMO komaraca odobrena u SAD za terensko testiranje - ilustracija

Ilustracija: Širenje mužjaka iz kutije za uzgoj komaraca (zeleni cilindar) prikazano je zelenim ikonama komaraca. Veliki zeleni oval označava maksimalno širenje mužjaka, dok bledo zeleni krug označava srednju udaljenost koju mužjak OKS5034 komarca pređe. Ženke koje se pare (crne ikone komaraca) mogu se raširiti mnogo dalje nego što to mogu OKS5034 mužjaci, zbog ishrane krvlju/ovapozicije ženki.

OXITEC HAS DEVELOPED GENETICALLY ENGINEERED (GE) MALE AEDES AEGYPTI OF THE OX5034 STRAIN FOR USE IN MOSQUITO CONTROL

OXITEC 2ND GENERATION FRIENDLY™ MOSQUITO TECHNOLOGY ADDS A VARIETY OF SUPERIOR BENEFITS OVER OTHER TRADITIONAL AND NOVEL SOLUTIONS

  • Oxitec has entered into an agreement with Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) to transfer the selflimiting technology to two malaria vectors
  • A 2-3 year multi-million dollar project funded by BMGF was launched to develop a next generation, self-limiting An.albimanus and An. stephensistrains using Oxitec’s 2nd Generation technologyUPOZORENJA AFRIČKOG CENTRA ZA BIODIVERZITET

- Strašno je opasno puštati genetički modifikovane insekte na slobodu jer ni najmanje ne poznajemo sve moguće posledice koje mogu imati na okolinu, naročito već krhke i ugrožene ekosisteme. Posledice, slaže se većina naučnika, mogu zaista biti katastrofalne i nepovratne.

Odluke o GM insektima u Evropi i svetu donose se radi korporacijskih interesa. Britanska kompanija Oksitek infiltrirala se u procese donošenja odluka širom sveta. Javnost će biti šokirana kada sazna da je moguće pustiti GM insekte u životnu sredinu, bez gotovo ikakvog nadzora.

Dr Helen Valas, direktor Džin voča iz Velike Britanije

OXITEC’S FAILED GM MOSQUITO RELEASES: FOREWARNINGS FOR AFRICA AND THE TARGET MALARIA PROJECT, 2019.NEUSPEŠNO PUŠTANJE GM KOMARACA

Globalno posmatrano, genetički modifikovani (GM) komarci prvi put su pušteni na Kajmanskim ostrvima od strane britanske kompanije Oksitek, a kasnije u Maleziji, Panami i Brazilu.

Oksitek je više puta tvrdio da je eksperimentima uspešno uklonio skoro 90 odsto populacije komaraca Aedes aegipti, što je jedan od vektora za prenos tropskih bolesti poput denga groznice, zika i čikungunja virus

Međutim, ove tvrdnje nisu potkrepljene dokazima, a vlada Kajmanskih ostrva označila ih je neuspešnim. Oksitek je tiho zaustavio dalje oslobađanje ovih GM komaraca u drugim zemljama.

Video detaljno opisuju vrlo ozbiljnu zabrinutost koja proizlaze iz puštanja GM komaraca u svetu, a kreće se od rizika koji predstavljaju za lokalno stanovništvo i životnu sredinu do nedostatka adekvatne procene rizika i promene međunarodnih i lokalnih propisa.

OXITEC’S FAILED GM MOSQUITO RELEASES WORLDWIDE - FOREWARNINGS FOR AFRICA AND THE TARGET MALARIA PROJECT


BURKINA FASO: CIVILNO DRUŠTVO OSUĐUJE PUŠTANJE GM KOMARACA

Puštanje GM komaraca je neetički eksperiment. Istraživački konzorcijum Target malarija priznao je da nema direktne koristi za lokalno stanovništvo od ovog GM komaraca, u smislu kontrole malarije. 

Konzorcijum, inače, dobija sredstva, pored ostalih, od fondacije Bila Gejtsa, baš kao i kompanija Oksitek u koju je ovaj milijarder 2018. godine uložio više od sedam miliona dolara, upravo za projekat sa GM komarcima.

Gates backs gene technologies in fight to end malaria - CGTN

Foto: CGTN

Puštanje GM komaraca u Burkina Faso predstavlja rizik, uključujući slučajno oslobađanje ženki GM komaraca tokom eksperimenata. Iako je tvrđeno da je taj broj mali, s obzirom da GM ženke komaraca mogu da ugrizu ljude i da šire bolest, puštanje predstavlja rizik za lokalno stanovništvo.

Ne postoji objavljena procena rizika za životnu sredinu, osim svedene objave Target malarije. Nije bilo ni javnih konsultacija, pa lokalno stanovništvo nije u potpunosti informisano o rizicima, pre nego što bi odlučilo da li da ih prihvati.

Puštanja GM komaraca u drugim delovima sveta bila su preplavljena neuspesima, lažnim tvrdnjama, nedostacima adekvatne procene rizika i nepoštovanjem međunarodnih i lokalnih propisa. Time su zemlje postale poligoni za testiranje rizičnih tehnologija.

Eksperimentisanje sa životima u Africi je priprema zemalja za novu neproverenu i krajnje kontroverznu tehnologiju, za koju su nezavisni naučnici izrazili ozbiljnu zabrinutost, a više od 170 organizacija civilnog društva zatražilo je moratorijum, smatrajući "upravljanje genima" neprihvatljivim.

GM MOSQUITO RELEASE IN BURKINA FASO CSO STATEMENT


COMMON CALL FOR A GLOBAL MORATORIUM ON GENETICALLY-ENGINEERED GENE DRIVES

Prevod i obrada: Minja i Dejan Milošević/Prviprvinaskali.com
Izvori: EPA; Oxitec; Regulations.gov; ACBIO; Genewatch; Targetmalaria; Synbiowatch 


ARHIVA PPNS

AMERIKANCI PUŠTAJU GMO KOMARCE U PRIRODU (2015)GMO KOMARAC (GENETSKI INŽENJERING) ’DONEO’ VIRUS ZIKA? (2016)MONSANTOV PIRIPROKSIFEN ’KRIV’ ZA EPIDEMIJU VIRUSA ZIKA? (2016)GMO KOMARAC - MILIJARDU STVARI MOŽE DA KRENE PO ZLU (2017)VIŠE LASTA = MANJE KOMARACA I MUVA (2019)PREPORUKA PPNS 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html