Krivci za Mednu - jedno vojno lice i četvorica vojnih službenika-civila?

Krivci za Mednu - jedno vojno lice i četvorica vojnih službenika-civila?

Vojna policija je zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu "Medna" u kojoj su poginule četiri osobe, podnela Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu krivičnu prijavu protiv pet osoba - jednog vojnog lica i četvorice vojnih službenika, odnosno civilnih lica na službi u "Medni", saopštilo je Tužilaštvo.

Ministarstvo odbrane: Požar u TRZ Foto: Ministarstvo odbrane / Požar u TRZ "Medna"
Podsetimo, četiri osobe su poginule, a 25 pripadnika Vojske i MUP-a je povređeno u eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu u februaru prošle godine.

Tada je eksplodirao magacin A28, u kom su bili velika količina tromblonskih mina i druga municija, a tokom gašenja požara, koji je usledio nakon prve eksplozije, dogodila se još jedna, u kojoj je povređeno najmanje 20 osoba.

Prema saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu krivična prijava podneta je juče i to protiv vojnog starešine D.Ž. (47) zbog sumnje da kao odgovorno lice u Upravi Tehničko remontnog zavoda nije preduzeo mere obezbeđenja vojne jedinice.

Krivične prijave podnete su i protiv I.N.(37), S.P.(45), Z.A.(40) i S.K.(48) za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da sumnja da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela proizilazi iz prikupljenih dokaza i nalaza i mišljenja sudskog veštaka za uzroke požara, eksplozija i havarija.

Tužilaštvo će preduzeti dokazne radnje-saslušanje osumnjičenih, ispitivanje oštećenih i svedoka kao i druge dokazne radnje posle čega će biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

Zavod modernizovan 2016.

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO. Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik. Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina. Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.

Izvor: Beta

ARHIVA PPNS

28. 02. 2017.01. 03. 2017.

02. 03. 2017.

03. 03. 2017.

07. 03. 2017.

28. 09. 2017.
PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html