Podrška iz Portugalije za Srbiju: Ne rudniku, da životu!

Podrška iz Portugalije za Srbiju: Ne rudniku, da životu!

Ne rudniku, da životu - poruka je podrške iz sela Kovaš du Baroz u Portugaliji za meštane Jadra i ostalih ugroženih krajeva Srbije, koju prenosi Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu i profesor Šumarskog fakulteta, tokom višednevne posete ovoj zemlji.

Žitelji ovog mesta u oblasti Montalegre protive se tamošnjem projektu rudnika litijuma jer je njihov zavičaj svetski značajna oblast tradicionalne poljoprivrede.

PRVI PRVI NA SKALI Podrska iz Portugalije za Srbiju Ne rudniku da zivotu 2
Meštane posebno ponosnim čini što su sa svoje teritorije proterali britansku kompaniju Savana rizorsiz (Savannah Resources), kao vodećeg uzurpatore njihove zemlje. Pored toga, inicirali su istragu oko koruptivnih aktivnosti portugalske vlade, u vezi rudnika litijuma, posle čega je premijer Antonio Kosta podneo ostavku prošle godine.

- Pritisci su stalni, kompanija ne odustaje. Ima puno sličnosti sa onim što se dešava u Srbiji. Oni su odlučni da ne daju rudarskoj kompaniji da uništi ovaj Bogom dani predeo, prenosi Ristić informacije iz Portugalije.

PRVI PRVI NA SKALI Podrska iz Portugalije za Srbiju Ne rudniku da zivotu 3
Na snimku koji je dostavljen portalu PRVI PRVI NA SKALI je meštanka Aida koja u znak podrške Srbiji nosi majicu "Ne damo Jadar". U poruci za Srbiju, sa čijim problemom su dobro upoznati, Portugalci kažu:

- Branićemo dolinu Montalegre, naše njive, kuće, sećanja i način života. Podržavamo ljude u Srbiji - ne rudniku, da životu!

- Vučić u vezi litijuma pokazuje svoju izdajničku suštinu, potpunu nesposobnost da upravlja zemljom u skladu sa interesima našeg naroda i neupitnu servilnost svim zahtevima Zapada. Nikada Srbiju nije vodio izdajnik koji koristi svaku priliku da viče "Živela Srbija", dok brutalnom medijskom agresijom drži u stanju hipnoze slaboumno glasačko telo i na svaki način omalovažava nepotkupljive i odane otadžbini. Dolazi krajnje vreme, ustati ili nestati, poručuje Ristić iz Portugalije.

VIDEO: PORUKA IZ PORTUGALIJE


Iz arhive PPNS

Podsećamo, u Portugaliji je urađena Strateška procena uticaja na životnu sredinu za osam oblasti na severu Portugala sa potencijalom za vađenje litijuma, dve oblasti su potom isključene, a za šest je predloženo smanjenje površine za polovinu, saopštilo je 2022. godine Ministarstvo za životnu sredinu i klimatske akcije te zemlje.

Ministarstvo nije navedelo nezadovoljstvo stanovništva iz ugroženih područja Portugalije, a ono je još kako prisutno i snažno. Tako je pokret Minas Não objavio da je sedam zona veoma konkretno ugroženo rudarstvom velikih razmera, uključujući Baroza, koji nije bio uključen u ovu "farsu od procesa procene uticaja na životnu sredinu".

Pokret je tvrdio da sledi borba jača nego ikada, a da je jedini način za uspeh - solidarnost među svim područjima.

2022: PROTESTI U PORTUGALIJI PROTIV RUDNIKA LITIJUMA

Protesti u Portugaliji protiv rudnika litijuma
Prvobitna očekivanja bila su da će rudnik Barozo u severoistočnom Portugalu, "potencijalni kamen temeljac evropske tranzicije zelene energije", početi sa proizvodnjom litijuma za baterije za električna vozila 2020. godine.

Ali, Savana je bila primorana da pomeri datum početka nekoliko puta, čekajući ekološka odobrenja. U julu 2022. je portugalski regulator produžio proces, zbog čega je početak proizvodnje pomeren na 2026. godinu.

2022 FT: EU TRAŽI VIŠE LITIJUMA; MINISTARSTVO: LITIJUM OSNOVA ZELENOG PRIVREDNOG RAZVOJA

FT: EU traži više litijuma; Ministarstvo: Litijum osnova zelenog privrednog razvoja; SEOS: Ne pristajemo na žrtvovanje svoje zemlje
Portugalci nisu odobravali ovaj "lov na litijum" u njihovoj zemlji jer su smatrali da će im uništiti životnu sredinu. Pridružili su se velikom broju građana Evrope koji ne žele iskopavanja i pretrage "u svom dvorištu", preneli su i srpski izvori 2023. godine, a među njima i Demostat.

2023 EVROPSKA KOMISIJA ZA DEMOSTAT: SA VLADOM SRBIJE POTPISANA PISMA O NAMERAMA O KRITIČNIM SIROVINAMA, GDE JE I LITIJUM

Evropska komisija za Demostat: Sa Vladom Srbije potpisana pisma o namerama o kritičnim sirovinama, gde je i litijum
U novembru 2023. godine pokrenuta je globalna peticija protiv Zakona o kritičnim sirovinama EU, kojom je više od 130 organizacija i preko 100 stručnjaka i akademika iz 30 zemalja, među kojima su Portugalija i Srbija, poslalo otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da  povuče taj zakon.

- Odbacujemo obmanjujuće politike u njegovoj osnovi, uključujući nerazumevanje implikacija korupcije, odsustvo prava zajednica da kažu NE i prava zaštite prirode, kao i njegovu legitimizaciju i podršku manipulativnoj ’društvenoj prihvaćenosti’ i sertifikovanju shema rudarstva koje krše osnovna prava građana i ispitivačku etiku, piše pored ostalog u tom pismu, čiji je potpisnik i portal PRVI PRVI NA SKALI.

2023 STOTINE LOKALNIH ORGANIZACIJA I STRUČNJAKA KAŽU TVRDO NE EVROPSKOM ZAKONU O KRITIČNIM SIROVINAMA

Stotine lokalnih organizacija i stručnjaka kažu tvrdo NE evropskom Zakonu o kritičnim sirovinama
U Portugaliji su usledila hapšenja zbog litijuma, pretres rezidencije premijera zbog navoda o korupciji. List Politiko je pisao:

- Kostina socijalistička vlada je sa entuzijazmom podržala brojne šeme za ekstrakciju litijuma u različitim oblastima Portugala kao deo šireg nastojanja EU da obezbedi kritične sirovine, ali ti projekti su bili zaglibljeni u kontroverzama zbog niskog kvaliteta elemenata koji će biti izvučeni i nesrazmerna šteta po životnu sredinu koja se očekuje od operacija.

U tadašnjim izveštajima naglašavano je da je "žar" za istraživanjem litijuma počeo 2016. godine i doveo je do toga da vlada insistira na tome da "javni interes" za "zadovoljavanje globalne potražnje" za baterijama električnih automobila i cela "energetska tranzicija", treba da nadjačaju sve rezerve koje lokalne zajednice mogu imati na održivost svakodnevnog života i sredstava za život građana.

To je dovelo do toga da su lokalne zajednice, koje ne podržavaju njihovi saveti – a u mnogim slučajevima i ekološke grupe – pripretile da će "ići do krajnjih posledica“ kako bi zaustavile planove za koje se plaše da će uništiti životnu sredinu za buduće generacije.

2023 PORTUGALIJA: ZBOG ISTRAŽIVANJA LITIJUMA, JAVNI TUŽIOCI UPADAJU U DOMOVE MINISTARA, VLADA U KRIZI

Portugalija: Zbog istraživanja litijuma, javni tužioci upadaju u domove ministara, vlada u krizi
Portugalski tužioci zatražili su poništavanje dozvole za rudarenje kompaniji Savana R, ukazujući na različite povrede zakona, prenela je agencija Reuters.

Tužilaštvo je podržalo tužbu opštine koja pokušava da spreči britansku kompaniju u razvoju onoga što bi mogao da postane najveći rudnik litijuma u zapadnoj Evropi.

Prethodno je portugalski premijer Antonio Kosta novembra 2023. podneo ostavku nakon što su istražitelji pretresli njegovu rezidenciju u istrazi o navodnoj korupciji u vezi sa koncesijama dodeljenim za rudnike litijuma.

D. M. M. - PPNS

O RIO TINTU I LITIJUMU: DR RAIČEVIĆ; PAJAT; ALIMPIĆ; KOKANOVIĆ; FEMIĆ; ĐORĐEVIĆ; LEKIĆ; BIŠEVAC; DR ĐORĐEVIĆ; FILIPOVIĆ; PPNS; PETRUŠIĆ 

O Rio Tintu i litijumu: dr Raičević; Pajat; Alimpić; Kokanović; Femić; Đorđević; Lekić; Biševac; dr Đorđević; Filipović; PPNS; Petrušić

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html