Bajer plaća 12 milijardi dolara za više od 95.000 tužbi protiv Monsanta

Bajer plaća 12 milijardi dolara za više od 95.000 tužbi protiv Monsanta

Nemački hemijsko-farmakološki gigant pristao je da plati 12 milijardi dolara odštete kako bi zatvorio sve tekuće i sprečio buduće tužbe koje je preuzeo kupovinom američke firme Monsanto, po zlu čuvene zbog svog herbicida i GMO semena.

Dogovor je napravljen za više od 95.000 tužbi (od aktuelnih 125.000) zbog "raundapa", herbicida za koji se veruje da izaziva kancer, a koji se naveliko koristi kod GMO useva, posebno soje, u SAD.

Bajer planira da potroši 11 milijardi dolara na sudsko poravnanje zbog herbicida, 820 miliona dolara za toksično zagađenje luka i skladišta sa PCB (polyćlorinated biphenyl) a 400 miliona dolara daće farmerima čije su useve zagadili sa "dikamba" herbicidom.

SRBIJA BEZ GMO: DVA ZAKONA, 20 GODINA - 1 OD 15 PROJEKATA ZA KOJE GRAD KRAGUJEVAC RASPODELJUJE SREDSTVAOvim dogovorom Bajer, koji takođe ima svoje sporne herbicide koje slobodno koristi u Evropi, će rešiti probleme koje je dobio uz kupovinu zlokobnog Monsanta 2018. godine, vrednu 63 milijarde dolara.

Do sporazuma, naravno, nije došlo tek tako, prethodile su mu teške borbe na sudu, koje su Bajer koštale izbrisanih desetina milijardi dolara na berzanskom tržištu.

Sebastian Brej, analitičar u Berenbergu, kaže da je dogovor prijatno iznenadio investitore i da se njime podvlači crta pod neprijatnu dvogdišnju sagu.

Po sporazumu o poravnanju, Bajer mora da napravi fond od 1,25 milijardi dolara iz kojeg će se pokrivati eventualne buduće parnice zbog "raundapa", ali i za finansijsku podršku ljudima kojima je taj herbicid izazvao dobijanje kancera.

Takođe, Bajer će morati da finansira i istraživanja da li je glifosat, aktivni sastojak "raundapa", karcenogen, kao što se smatra.

Ali, ne mala pobeda za Bajer je što može da nastavi da prodaje "raundap" farmerima i domaćinstvima u SAD, i to bez posebnog upozorenja na opasnosti na deklaraciji.

Bivši korisnici "raundapa" okrivljuju glifosat za dobijanje non-hodžkins limfoma i druge kancere. Kompanija negira da je on kancerogen, što podržava i nadležna vladina agencija za životnu sredinu – EPA.

DW Documentary: Bayer and the bees, 16. 6. 2020.

EVROPA SE PRIKLONILA BAJERU

Evropska unija je krajem novembra 2017. godine okončala višemesečnu dramu u kojoj su učešće uzeli ekolozi i lekari protiv hemijskih konglomerata. Kontroverzni sastojak herbicida - glifosat - će na teritoriju EU moći da se upotrebljava i narednih pet godina.

Za ovakvu odluku je glasalo 18 od 28 članica EU.

Glifosat je najrasprostranjeniji herbicid, efikasno sredstvo za uništenje korova. Tada su ga proizvodili, između ostalih, dve najveće agro-hemijske kompanije u svetu, američki Monsanto i ne tako prokazani, ali jednako kotroverzan nemački Bajer. Sada je to ista firma, a njenom spajanju je upravo prethodila ova odluka, bez koje je (odnosno bez evropskog tržišta), pitanje da li bi do njega došlo.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (u sastavu Svetske zdravstvene organizacije pri Ujedinjenim nacijama), objavila je zaključak da glifosat "najverovatnije izaziva rak" kod ljudi i šteti životnoj sredini.

Međutim, to nije bilo dovoljno da evropski regulatori ne produže raniju dozvolu upotrebe glifosata u EU, i time kumuju praktično već obavljenom velikom spajanju Monsanta i Bajera u jednog (a uskoro potencijalno i jedinog) globalnog proizvođača semena, herbicida...

Foto: FT montage Getty
Izvor: Tanjug 


ARHIVA PPNS

EVROPSKA KOMISIJA ZABRANILA PESTICID BAJERA KOJI ŠTETI PČELAMAEU PROTIV PESTICIDA KOJI SADRŽE HLORPIRIFOS I HLORPIRIFOS-METILSRBIJA BEZ GMO FB STRANAFB GRUPA
KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA


ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO, POSLE KOVIDA-19ČEKAJUĆI VETAR, 21. 6. 2020. (59:10)


PREPORUKE PPNS

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOMGM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEPROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: VREME GMO JE PROŠLO, DOLAZI VREME GEO - GENETIČKI ’EDITOVANIH’ ORGANIZAMADR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

 

ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari