Skupštinska polemika o GMO

Skupštinska polemika o GMO

Polemika o GMO u parlamentu

Sednicu Skupštine Srbije danas je obeležila polemika naprednjaka i samostalnog poslanika Miladina Ševarlićem pošto se usprotivio uvozu i proizvodnji genetski modifikovane hrane u Srbiji.

Rasprava je počela pošto je Ševarlić ukazao na izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da se u Srbiji jede hrana od „genetski modifikovanih organizama” (GMO) i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučić koji je to rekao pre nekoliko godina.

Ševarlić je pitao kome je u interesu da Srbija ne izvozi kvalitetnu hranu i da njome ne hrani svoje stanovništvo.

Miladin Sevarlic

Foto A. Vasiljević

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odgovorio je da Ševarlić „ili ne može da razume, ili se pravi da ne razume” da je u Srbiji zakonom zabranjena proizvodnja, uvoz i izvoz hrane od GMO.

Povodom pitanja Ševarlića šta je s proizvodnjom i industrijom u Srbiji, i zašto se ne proizvodi više, i zašto se za poljoprivredu ne izdvaja više, Martinović je kazao da nisu Vučić i SNS uništili nijedan kombinat, ni zemljoradničku zadrugu, ni klanične kapacitete, već Ševarlićevi „prijatelji koje je nekada podržavao” - prethodna vlast.

„Ja nisam bio u sastavu ni jedne Vlade i ni jedne partije koje su bile na vlasti”, odgovorio je Šavrlić koji je za poslanika izabran na listi Demokratske stranke Srbije i Dveri kao nestranačka ličnost.

Martinović je potom pitao da li je bivši visoki funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović finsirao određene projkete Ševarlića, da bi štampao knjige koje nikada nisu ugledale svetlost dana.

On je spomenuo i lidera Stranke slobode i pravde i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Deragan Đilasa navodeći da je on prijatelj Boška Obradovića na čijoj je Ševarlić bio izbornoj listi i da je PKB zabeležio gubitke dok je Grad Beograd njime upravljao, a Đilas bio gradonačelnik.

Poslanici su tokom rasprave govorili o izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene koje su na dnevnom redu. Poslanici vladajuće većine su uglavnom upućivali pohvale Vladi Srbije i govorili da se u poljoprivredu više ulaže i da zemlja napreduje, dok ju je prethodna vlast uništavala, prenosi Beta.

Izvor: Politika

NASTAVAK ČETVRTE SEDNICE DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NSRS U 2019. GODINI 24.10.2019.

I DEOII DEOVideo: Narodna skupština Srbije ARHIVA PPNS 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

PREPORUKA PPNS

In the coming year, Serbia should in particular:

complete its World Trade Organisation (WTO) accession by adopting an amended law on genetically modified organisms and complete remaining bilateral market access negotiations;...

TOKOM SLEDEĆE GODINE SRBIJA TREBA DA PRISTUPI STO IZMENOM ZAKONA O GMO I ZAVRŠETKOM BILATERALNIH PREGOVORA O PRISTUPU TRŽIŠTU (EK: SRBIJA - IZVEŠTAJ ZA 2019)

 

"Mi ćemo morati da pokrenemo jedan drugi dijalog nekada, zato što te priče o genetski modifikovanoj hrani, a svaki dan jedemo GM hranu, a pravimo se da smo nekakvi najveći zaštitnici..."

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

I to sad jedemo i uživamo u tome i pričamo kako jedemo genetski nemodifikovanu hranu i mnogo smo pametni. Sada mi recite – ko od vas nije jeo?

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOMDR SC. DARKO ZNAOR: GM HRANA ŠTETNO UTIČE NA LJUDSKO ZDRAVLJE I PRIRODU

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html