Austrijski Vašaranac

Austrijski Vašaranac

Miodrag Stojilović
KRAGUJEVAC OTVORENI GRAD KOJI SE VOLI
UK Koraci


Josip Linenberger
grafički radnik

Austrijski Vašaranac

Na početku rata moji preci su živeli u Trebinju. Otac je bio kapelnik vojne muzike. Kada se zaratilo, poveo je nas četvoro dece u Herceg Novi, jer je tamo bila njegova majčevina, dom njegove majke. Tamo smo uspeli da odemo bez problema. Nastanili smo se kod babe po ocu u Herceg Novom.

Iako je po dalekom poreklu Austrijanac, za vreme okupacije otac nam je interniran, jer je bio sumnjiv kao antifašista. U Herceg Novom smo ostali sve vreme okupacije, majka i nas četvoro dece.

Kada se rat okončao, mi smo preko Crvenog krsta tražili preseljenje u Kragujevac, jer smo još tokom rata čuli da je tamo bilo streljanje, pa smo brinuli šta je sa babom i dedom. To je rodbina moje majke. Moja majka je Vašaranka, iz poznatog predratnog Vašarišta – tako da sam ja po majci Kragujevčanin. Tražili smo ih preko Crvenog krsta – i našli ih. Kada smo uspostavili kontakt, baba i deda su majci odmah poručili: »Ostavi sve, pokupi decu i dolazi u Kragujevac« i majka nas je pokupila i dovela. Živeli smo u ulici Tanaska Rajića.

U Herceg Novom sam bio drugi razred gimnazije, a po dolasku u Kragujevac sam u jednoj godini završio dva razreda, treći i četvrti. To je u ono vreme bila mala matura. U ono vreme je i mala matura bila velika.

Pošto smo se mi u Kragujevcu odomaćili, uspostavili smo kontakt i sa Savezom boraca – sve je to majka obavila. Videli su da ima četvoro dece, a svi su počeli da se školuju; bilo je teško za život. Mlađi brat je završio zanat, deset godina mlađi od mene, zaposlio se u »Zastavi« kao kvalifikovani radnik. Ovaj drugi, trinaest godina mlađi od mene, i on se školovao, završio je srednju školu i zaposlio se u »Zastavi«. Ja sam prve korake u poslu napravio u »Svetlosti«, u redakciji pri kojoj je bila i štamparija. Imali smo jednu malu štampariju, ona je bila pozadi »Pavlovića« u ul. Crveno barjače.

Nikada u životu nam nije ozbiljno smetalo naše prezime. Bivalo je da poneko kaže »Ovo su Švabe!« Najveću nelagodu doživeo sam pri jednom odlasku kod lekara u Uredu. Jedan moj brat završio je medicinu, i prvi posao je dobio ovde u Uredu. On i žena, oboje lekari. Dođem ja u Ured i vidim na vratima piše Linenberger Vojislav. Napisano ime kao i na vratima ordinacija ostalih lekara. A neki pacijenti neće kod njega na pregled. Kažu: »Švaba, j...m mu mater!«

To je jedino mene pogodilo! Ja – Švaba?! A u stvari sam Srbin – i to veći od mnogih drugih! Uvređen i iznerviran uđem kod mog brata Vojkana i pričam mu šta sam čuo u čekaonici. A on lupi o sto i kaže: »Odbacimo to prezime jedanput!«

I promenili smo ga. Nas četvorica smo se tako dogovorili. Međutim, naše žene – jetrve ko jetrve – nisu se najbolje slagale. Jedna kaže: »Ja neću da menjam prezime!«

To je Draganova žena, ovog mog mlađeg brata. I Zoran Nenberger, poznati muzičar, je ostao sa tim prezimenom. Za živu glavu nije hteo da menja. Kaže: »Imam dve ćerke, one će i onako da menjaju prezime! « I tako je ostalo i dan-danas.


Naredna objava: Mnogostruko kumstvo

Prethodne objave:

  1. Reč urednika: Dragulj od knjige: Grad nije negde, grad je sa nekim
  2. Predgovor: Razumeti i voleti jedan grad
  3. Identitetski oslonci
  4. Otvoreni grad: Dvostruka češka veza
  5. Sto deset porodičnih godina u Zastavi
  6. Susret braće posle pola veka

Kragujevac otvoreni grad koji se voli PRVI PRVI NA SKALI baner 400x229
ARHIVA PPNS

Predstavljanje knjige "Kragujevac otvoreni grad koji se voli"
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", 22. januar 2024.STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html