Otkud antibiotik u srpskom medu - pitanje bez odgovora

Otkud antibiotik u srpskom medu - pitanje bez odgovora

Korišćenjem ovih lekova pčelari sebi čine zlo jer se ni za jedno oboljenje pčela danas ne preporučuje njihova upotreba, kaže za „Politiku” dr Nada Plavša, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

Potrošači iz Srbije još nisu dobili precizne odgovore koji je domaći proizvođač plasirao med sa ostacima antibiotika na tržište Evropske unije, niti šta će dalje biti sa isporukom bagremovog meda koji je pronađen u Norveškoj.

Podsetimo, nedavno je objavljeno da je u šleperu bagremovog meda iz Srbije koji je izvezen u Norvešku pronađen zabranjeni antibiotik, pa će med biti vraćen izvozniku koji će navodno pretrpeti štetu od oko 100.000 evra, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U medu je utvrđeno prisustvo 0,98 mikrograma metronidazola po kilogramu, objavila je ova organizacija, pozivajući se na rezultate objavljene na portalu Evropske komisije RASFF. To je sistem za brzo upozoravanje na nebezbednu hranu.

Ovo udruženje ocenilo je da tako mala količina nikome ne može naškoditi, osim pčelarima koji neće izvesti med. Inače ova organizacija je i ranije upozoravala da će pčelari upropastiti tržište ako na vreme ne shvate ozbiljnost situacije o pitanju antibiotika. Čak 22 odsto svetske proizvodnje meda zagađeno je antibioticima koji se uklanjaju sa tržišta.

U lečenju pčela nije dozvoljena upotreba antibiotika. Ipak pčelarstvo i proizvodnja meda, prema mišljenju stručnjaka, suočavaju se sa brojnim izazovima, pa tako i sa sve češćom upotrebom antibiotika kako bi se sprečile infekcije pčela uzrokovane patogenim mikroorganizmima. Ostaci ovih lekova mogu se naći u medu i 315 dana posle njegovog izvrcavanja, a u prerađenom polenu prisustvo se detektuje za šest godina.

– Korišćenjem ovih lekova pčelari sebi čine zlo, jer se ni za jedno oboljenje pčela danas ne preporučuje njihova upotreba – kaže za „Politiku” dr Nada Plavša, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Prema njenim rečima, antibiotici takođe mogu da dospeju u med i usled prskanja voća. Kako kaže, dešava se to i u drugim zemljama i pored stalnih edukacija pčelara i čestih kontrola.

– To će se nažalost događati sve dok postoji mogućnost da pčelari sami mogu da dođu do antibiotika i da ga upotrebe – ističe naša sagovornica.

Evropska unija se osim sa ovim problemima suočava i sa falsifikatima meda. Evropski parlament još 2014. usvojio je izveštaj o prevarama sa hranom u kome je med identifikovan kao jedan od 10 proizvoda gde su malverzacije najčešće. Tada je postavljen i plan kontrola koji podrazumeva detaljne provere uzoraka, prvenstveno sigurnosti i porekla meda, kao i da li on sadrži dodate šećere, što ukazuje da je reč o falsifikatu.

Na ovome se posebno insistira, jer su ranije analize sa tržišta EU pokazale da 14 odsto uzoraka meda sadrži dodate šećere. Ipak navodi se da još nije moguće sa sigurnošću reći koji su delovi lanca snabdevanja najviše podložni prevarama. Ipak utvrđeno je da se mahinacijama ne služe samo uvoznici meda u EU već i oni koji ga proizvode i prodaju u državama članicama.

Zbog toga u nadzoru koji podrazumeva prikupljanje i objavljivanje informacija, na osnovu laboratorijskih analiza meda sa tržišta, učestvuju sve države članice kao i Norveška i Švajcarska. Uzorkovanje se sprovodi na osnovu metodologije za koju je preporuku dala Evropska komisija i to na različitim tačkama lanca snabdevanja. Uzorci se uzimaju na graničnim punktovima, od distributera, proizvođača i u maloprodaji. Posebno se vodi računa da analizama podjednako bude podvrgnut med koji se proizvodi na teritoriji Evropske unije, kao i onaj koji dolazi iz uvoza.

EU je još ranije direktivom definisala šta je med i kakav proizvod se može staviti na tržište. Ta definicija je u skladu sa međunarodnim standardima za med. Ona tačno propisuje i zahteve za deklarisanje i bez ispunjavanja tih normi on ne može biti distribuiran na evropsko tržište. Obaveza je da geografsko poreklo bude istaknuto na etiketi. Ako med potiče iz više zemalja takođe mora da bude naznačeno da je reč o mešavini.

NOTIFICATION DETAILS - 2019.4270 - PROHIBITED SUBSTANCE METRONIDAZOLE (0.98; 0.9 µG/KG - PPB) IN ACACIA HONEY FROM SERBIA

Foto: Piksabej
Autor: Jelica Antelj, Ivana Albunović
Izvor: Politika ARHIVA PPNS 

"Oni koji ignorišu pravila demokratije gube i svoja prava kao lobisti u Evropskom parlamentu", rekao je predsednik Zelene stranke Filip Lamberts. "Američke korporacije takođe moraju prihvatiti demokratsku kontrolnu funkciju parlamenta. Monsanto ne može da pobegne od ovoga".

MONSANTO ZABRANJEN OD STRANE EVROPSKOG PARLAMENTA, 2017. 

 

Evropa-Bio je biotehnološki lobi čiji je upravni odbor sastavljen od predstavnika kompanija članica, među kojima su, pored ostalih "zvučnih" imena: BASF, Bajer, Dau, Dupon, Monsanto, Novartis, Nestle, Fajzer, Sindženta... Evropa-Bio je osnivač Međunarodnog saveta biotehnoloških udruženja (ICBA).

Ovo je sadržaj njihovog saopštenja od 17. aprila ove godine.

MONSANTO LOBIRA DA PRESTANE PROCENJIVANJE RIZIKA GMO TESTIRANJEM NA ŽIVOTINJAMA, 2018. 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html