Kragujevac bliži srcu od Beograda

Kragujevac bliži srcu od Beograda

Miodrag Stojilović
KRAGUJEVAC OTVORENI GRAD KOJI SE VOLI
UK Koraci

Talal Elzik
kragujevački Palestinac

Kragujevac bliži srcu od Beograda

U Jugoslaviju sam došao 1966, i pola godine sam u Beogradu učio jezik. Bio sam aktivan i u studentskoj organizaciji PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija – napomena M.S.) i razmišljao sam – ako ostanem u Beogradu, nema ništa od studija. Zato sam tražio grad u kome nema naših studenata, a da u njemu ima studija mašinstva. Rekli su mi da je najbolji grad za ono što ja tražim – Kragujevac. I tako ja dođem u septembru 1967. i prijavim se na Mašinski fakultet; polagao sam prijemni ispit – tri dana: jedan dan matematiku, drugi dan fiziku, treći dan mislim da je bila hemija.

Prvog dana sam na polaganje došao iz Beograda, a zatim sam otišao u ovdašnji studentski dom da tražim jednu sobu na tri dana. Pitam: »Ima li stranih sudenata ovde?« Kažu: »Ima.« Ja pitam u kojoj je sobi, odem i kucam na vrata; izađe jedan student, Jordanac. On gleda mene, gledam ja njega. »Jesi li ti Talal?« – pita. Ja kažem: »Jesam«. Pitam ja njega: »Jesi li ti Amin?« Kaže: »Jesam!« Bili smo školski drugovi – ali pre petnaest godina smo se razdvojili. I ponovo sreli u Kragujevcu!

Studirao sam ovde i ostao u Kragujevcu, trajno. Za to je zaslužna jedna Gordana, ali i dosta prijatelja koje sam stekao. Ovaj grad mi je legao na srce, narod je mnogo sličan našem narodu, pogotovu iz okoline. Obišao sam mnogo sela upoznao brojne običaje, osetio gostoljubivost koja je nalik onoj kod nas, tamo u Palestini. Otvoreni, iskreni ljudi.

Ovaj grad koji je doživeo takav masakr liči na naše gradove u Palestini.

I porodicu sam ovde zasnovao – i tako ostao zauvek.

U Beogradu radim od 1979. godine, i svakog dana putujem autobusom na relaciji Kragujevac–Beograd i nazad, ali nikada ne bih ostavio Kragujevac, mada radim za kompaniju čije je sedište u Beogradu. Bilo je mogućnosti da se preselim u Beograd, ali nisam to prihvatio.

Imam porodicu – brat i sestre žive u Jordanu. Svi su dolazili ovde, skoro svake godine, i svi su oduševljeni. Svaka majka brine za sina, ali kada je majka videla gde i kako živim i kakva mi je porodica – umirila se; i na onaj svet otišla je mirna.

Nikada nisam osetio da sam stranac u ovom gradu, osećam da je moj. Kada se osvrnem na moje godine, ja sam ovde živeo najduže. Imam 52 godine: u Palestini sam živeo jedanaest, u Jordanu devet – a ovde, do sada, trideset dve godine. Dobio sam stalni boravak i imam sva prava, a sada se nadam da ću po novom zakonu steći i državljanstvo Srbije. 


Naredna objava: Bez provijcijalnosti, molim!

Prethodne objave:

  1. Reč urednika: Dragulj od knjige: Grad nije negde, grad je sa nekim
  2. Predgovor: Razumeti i voleti jedan grad
  3. Identitetski oslonci
  4. Otvoreni grad: Dvostruka češka veza
  5. Sto deset porodičnih godina u Zastavi
  6. Susret braće posle pola veka
  7. Austrijski Vašaranac
  8. Mnogostruko kumstvo
  9. Ovo je moj grad
  10. Nismo pristali da budemo izdajnici

Kragujevac otvoreni grad koji se voli PRVI PRVI NA SKALI baner 400x229
ARHIVA PPNS

Predstavljanje knjige "Kragujevac otvoreni grad koji se voli"
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", 22. januar 2024.STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html