Lekovito bilje II

Lekovito bilje II

Biljke koje sadrže alkaloide, a koje se koriste kao analeptici (za pojačanje rada srca, cirkulacije krvi i disanja, centralna stimulacija) su na primer kafa, čaj.

Kafa – Coffea spp (fam Rubiaceae)

Karl Line, švedski botaničar, prvi je opisao rod kafe (Coffea) u svom delu Species plantarum publikovanom 1753. godine. Rod Coffea sadrži oko 125 vrsta biljaka koje mogu biti u formi drveća ili pak žbunja. Poreklom su iz tropske i južne Afrike.

Kako je prepoznati? To je žbun ili nisko drvo sa zimzelenim listovima koji su naspramno raspoređeni ovalnog ili duguljastog oblika. Cvetovi su beli i mirisni. Plod je sočna crvene bobica sa dva poluloptasta semena sa brazdom na ravnoj strani (zrnca kafe). Seme sadrži alkaloide i to najviše kofein (0,7-2,8%). Kofein deluje: stimulativno na centralni nervni sistem (CNS), pozitivno na kardiovaskularni sistem, kao vazodilatator, kao diuretik, a i aktivira lipazu koja između ostalog dovodi do razlaganja subkutalnih masnih naslaga.

Dve glavne komercijalne vrste kafe su: arabika i robusta.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje II prof. dr Gorica Đelić 1
Coffea arabica - arabika (levo); Coffea canephora – robusta (desno)

Coffea arabica - Arabika

Zimzeleno nisko drvo ili žbun, visine od 2-8m. Gajene biljke su zbog orezivanja niže. Listovi su široki, sjajni tamnozeleni, eliptično-jajasti do duguljasti, dužine 6-12cm. Cvetovi su beli, prečnika 10-15mm.

Od nje se dobija tradicionalna kafa i čini dve trećine svetske proizvodnje kafe.

Coffea canephora – Robusta

Jednostavan način da robustu razlikujete od arabike je po tipično naboranim listovima. Ima jači korenov sistem, krupnija je, brže raste, tolerantnija je na bolesti i sušu, ranije počinje da daje plodove. Može da poraste do oko 12 metara, Drvo daje obilan rod. Lakši je za gajenje od arabike.

U odnosu na težinu, seme Robuste ima do 2,8% kofeina dok kod Arabike ne prelazi 1,8%. Seme robuste se obično koristi za dobijanje istant kafa, i za mešavinu espresa.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje II prof. dr Gorica Đelić 2

Obe vrste kafe se plantažno gaje u tolim krajevima južne Zemljine hemisfere što možete videti na priloženoj mapi.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje II prof. dr Gorica Đelić 3
Mapa gajenja kafe: r - područje gajenja Robuste (Coffea robusta) i Arabike (Coffea arabica), m - područje gajenja Robuste; a - područje gajenja Arabike (izvor: Vikimedija)

Biljka kafe nije mnogo zahtevna u pogledu uslova za gajenje. Možemo je gajiti i kod nas, ali kao ukrasnu biljku koja u letnjem periodu može biti na terasi, u dvorištu, bašti, a u zimskom periodu u kući gde oplemenjuje životni prostor. Odgovara joj humusno, kiselo, umereno vlažno zemljište, optimalna temperatura vazduha oko 25°C (u zimskom periodu može da opstane i na temperaturi 16-18°C).

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje II prof. dr Gorica Đelić 4
Od semena do biljke kafe

  • Kafu prvenstveno koristimo kao napitak za uživanje i relaksaciju jer, kako je napred navedeno, kofein nadražuje CNS usled čega se lakše podnosi zamor, odstranjuje sanjivost, poboljšava pamćenje, odnosno kako intelektualni tako i fizički rad je efikasniji. Godišnje se popije 135 miliona kubika kafe. Preporučuje se dnevna količina kofeina od 400 miligrama, tj. 3-4 šoljice. Međutim, to je preporuka, ali svaki organizam je priča za sebe, pa je osetljivim osobama ova količina velika. Prekomerna upotreba kafe izaziva nesanicu, vrtoglavicu, drhtavicu.
  • Brojne studije su pokazale da se konzumiranjem tri šoljice kafe dnevno smanjuje mogućnost nastanka: dijabetesa, Parkinsonove boleste (naučnici sa Univerziteta u Nju Džerziju su otkrili da određena supstanca u kafi, zajedno sa kofeinom, sprečava obolevanje od Parkinsonove bolesti i demencije), kancera debelog creva, ciroze jetre i kamena u žuči.
  • Kafa pored kofeina sadrži i veliku količinu polifenola koji imaju antioksidativno dejstvo. Neke studije ukazuju da je kafa po sadržaju antioksidanata bogatija od zelenog i crnog čaja, ali i od kakaa i od vina.
  • Kafa ima i diuretično dejstvo (tj. pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma) i zbog toga uz kafu uvek pijte i vodu.

Uživajte svakog dana uz dve do tri šoljice kafe!

Literatura

Silvarolla, M. B.; Mazzafera, P.; Fazuoli, L. C. (2004). Plant biochemistry: A naturally decaffeinated arabica coffee". Nature. 429 (6994): 826. Bibcode:2004Natur.429..826S.
Vignoli, J. A.; Bassoli, D. G.; Benassi, M. T. (2011). "Antioxidant activity, polyphenols, caffeine and melanoidins in soluble coffee: The influence of processing conditions and raw material". Food Chemistry. 124 (3): 863–868. doi:10.1016/j.foodchem.2010.07.008.
Victor R. Preedy (2015): Coffee in Health and Disease Prevention, Academic Press, pages 39-44

U narednoj objavi o lekovitim biljkama: Čajevi

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF Prof. dr Gorica Đelić
Autor: 
prof. dr Gorica Đelić
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html