Biljke iz epruvete

Biljke iz epruvete

Kultura biljnih ćelija, tkiva i organa (kultura in vitro) predstavlja skup tehnika gajenja biljaka i biljnih delova u kontrolisanim, sterilnim uslovima i na definisanim hranljivim podlogama. Zasniva se na sposobnosti ćelija da se razvijaju van organizma (in vitro, što znači “u staklu”, mada sudovi za gajenje ne moraju biti od stakla).

Osnove kulture biljnih ćelija i tkiva postavili su nemački biolozi, botaničar Šlajden (Matthias Jakob Schleiden) i zoolog Švan (Theodor Schwann) 1838. godine, formulišući tzv. “teoriju totipotencije” koja kaže da su ćelije svih živih organizama u osnovi sposobne da regenerišu čitav organizam. Drugim rečima, to je mogućnost da se iz jedne već diferencirane ćelije razvije kompletna nova biljka. Začetnikom ove oblasti ipak se smatra austrijski botaničar Gotlid Haberland. On je pretpostavio da bi se mnogi korelativni odnosi kod biljaka, odnosno faktori koji uslovljavaju razvoj, rastenje, diferencijaciju i interakcije delova biljnog organizma, mogli razjasniti gajenjem izolovanih biljnih delova u veštačkim, laboratorijskim uslovima.

Gajenje kultura in vitro podrazumeva kontrolu različitih faktora, počev od izbora eksplantata, uspostavljanja aseptičnih uslova, definisanja sastava hranljivog medijuma, prvenstveno balansa hormona, do kontrole spoljašnjih, fizičkih faktora sredine, pre svih temperature i svetlosti. Biljne kulture se gaje u posebnim prostorijama sa kontrolisanom temperaturom, osvetljenjem, vlažnošću i odgovarajućom higijenom, ili u inkubatorima.

Pod eksplantatom se podrazumeva deo biljnog organa ili tkiva koji se sa jednog organizma prenosi na hranljivu podlogu. Sastav hranljivih podloga varira u zavisnosti od biljne vrste i cilja koji želimo da postignemo, ali postoje osnovni zahtevi za pripremu hranljivih podloga, bez obzira koji cilj je u pitanju. Svaka hranljiva podloga mora da sadrži sledeće sastojke: vodu, izvor mineralnih soli, izvor ugljenika, vitamine, organska azotna jedinjenja, hormone i agar (za očvršćavanje medijuma).

Tipovi biljnih kultura

Kultura semena (kultura celih, intaktnih biljaka): eksplantat je seme; sterilisana semena se zasejavaju na hranljivu podlogu i klijaju kao sterilni klijanci; iz semena se može razviti kompletna biljka kao što je slučaj kod orhideja ili vrsta roda Arabidopsis i Torenia.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Biljke iz epruvete 1
Orhideja; regenaracija biljaka iz semena; Arabidopsis

Kultura embriona: eksplantat je embrion; izolovani embrioni (klica), nezreli ili zreli, nakon što se izoluju iz semena, prenose se na hranljivi medijum gde nastavljaju dalji rast i razvoj.

Kultura meristema: eksplantat je vršni meristem izdanka sa pridruženim jednim ili više parova lisnih primordija. Često se sličan meristem može dobiti i iz korena ili bočnih pupoljaka.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Biljke iz epruvete 2
Embrion u semenu; vršni meristem izdanka

Kultura tkiva (kultura kalusa) predstavlja masu nediferenciranih ćelija koje se neprekidno dele. Kalusno tkivo nastaje neorganizovanim rastom manjih delova biljnih organa, otkinutih tkiva ili od prethodno kultiviranih ćelija.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Biljke iz epruvete 3
Kalusno tkivo

Kultura ćelijske suspenzije sastoji se od populacija ćelija koje su raspršene i rastu u tečnom medijumu. U toku inkubacije ćelije se dele, čime se količina ćelijske mase povećava, sve dok kultura ne dostigne maksimalni prinos biljnog materijala.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Biljke iz epruvete 4
Ćelijska suspenzija

Kultura pojedinačnih ćelija. Rast pojedinačnih ćelija postiže se njihovom izolacijom (pomoću enzima ili mehaničkog izdvajanja) iz kalusa ili kulture ćelija u suspenziji.

Kultura protoplasta. Ovo je tip kulture ćelija kojima je odstranjen ćelijski zid (najčešće enzimskim postupkom) i to tako da protoplasti ostanu očuvani i živi. Oni mogu ponovo regenerisati ćeliju, rasti i deliti se.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Biljke iz epruvete 5
Faze u regeneraciji biljaka u kulturi in vitro

Foto: Vikipedija

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF prof. dr Biljana Bojović
Autor: prof. dr Biljana Bojović

Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html