Primena biljaka u forenzici

Primena biljaka u forenzici

Smrt usled slučajnog ili namernog utapanja?

U jednom slučaju, mlada majka je tvrdila da joj je sin otet dok je bila u javnom parku u Kaliforniji. Majka je tvrdila da je jurila osumnjičenog kroz park sve dok više nije mogla da nastavi da trči. Nekoliko sati kasnije, dečak je pronađen mrtav kako pluta u obližnjem potoku. Uzorci vode izvađeni iz pluća dečaka su upoređeni sa vodom iz fontane u javnom parku, kao i sa vodom iz potoka gde je dečak pronađen. U vodi izvađenoj iz pluća identifikovani su slatkovodni organizmi zvani dijatomeje. Identifikovane vrste bile su u skladu sa onima pronađenim u uzorcima vode u parku i sa uzorcima iz potoka, što ukazuje na to da je dečak bio potopljen u oba lokaliteta. Nakon što je majka iznela dokaze, ona je priznala da se njen sin slučajno utopio u fontani u parku. Uplašena onoga što se dogodilo, pokušala je da to izgleda kao otmica praćena smrću u potoku.

DNK profilisanje u slučaju zaplene droge u Ujedinjenom Kraljevstvu

Godine 2001. otkriveno je skladište koje je sadržalo komore za uzgoj biljaka marihuane (Cannabis sativa). Služba za forenzičke nauke Ujedinjenog Kraljevstva (FSS) opisala je operaciju kao „najsofisticiraniju ikada viđenu u Ujedinjenom Kraljevstvu“. U privatnom prostoru, nedaleko od magacina, pronađena je i veća količina kanabisa. Policija Južnog Jorkšira zaplenila je uzorke iz kuće i prikupila uzorke iz skladišta. Trojica muškaraca uhapšena su pod sumnjom da uzgajaju kanabis za prodaju i distribuciju. Hemijskim testom utvrđeno je prisustvo tetrahidrokanabinola (THC) u svim biljkama pronađenim kako u magacinu, tako i iz odvojene zaplene u domaćinstvu.

FSS nije mogla da poveže uzorak pronađen u kući sa uzorkom iz skladišta koristeći tradicionalne metode. Postojala je potreba da se dokaže da je kanabis uzgajan u stanu isti kao kanabis uzgajan u okviru skladišta. Policija Južnog Jorkšira obratila se FSS-u, koji im je predložio da kontaktiraju Univerzitet Stratklajd u Glazgovu, koji je bio pionir u DNK testovima za botaničke uzorke. U avgustu 2001. godine, devet biljaka iz skladišta prevezeno je na Univerzitet Stratklajd zajedno sa nekim uzorcima biljaka uzetim iz kuće. Policija i FSS su zatražili korišćenje DNK profilisanje kako bi se utvrdilo da li postoji genetska veza između biljnih uzoraka iz skladišnih i biljnih uzoraka uzetih iz kuće.

STR genotip je proizveden od svih biljaka kanabisa i materijala pronađenog u privatnoj kući. Svi uzorci su delili isti STR tip (aleli 14, 17) Ovo je upoređeno sa bazom podataka o marihuani koja je prethodno generisana za ovaj pojedinačni STR lokus. Procenjena učestalost posmatranja alelnih vrednosti 14, 17 je izračunata da se javlja na učestalosti od približno 0,06% u bazi podataka o marihuani.

Sudu je sačinjen zapisnik kao izjava svedoka koji je tužilaštvo koristilo kao dokaz. Ovo je bila prva poznata upotreba DNK analize na botaničkim uzorcima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Porota je prihvatila da su DNK dokazi pokazali van sumnje da se u skladištu proizvodila marihuana, koja je tada bila prebačena u kuću za distribuciju.

Trojica muškaraca osuđena su na više od 28 godina zatvora zbog proizvodnje i distribucije marihuane.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Primena biljaka u forenzici 1

Slika 1. Biljka marihuane zaplenjena u domaćinstvu koja je korišćena za DNK analizu

Naslovne foto: Know Our Plants; MDPI
Izvor: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

U narednoj objavi o forenzičkoj botanici: Korišćenje biljaka u forenzici...

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Nenad Zlatić
Autor: Nenad Zlatić, asistent
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA


Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html