Pokreti biljaka

Pokreti biljaka

Opšte je poznata činjenica da se biljke na kreću. Međutim, to je samo delimično tačno. One se zaista ne kreću u smislu promene mesta, ali, u velikoj meri, pokreću svoje biljne organe, u cilju obezbeđivanja najpovoljnijeg položaja u odnosu na faktore spoljašnje sredine. Na taj način obezbeđuju optimalno funkcionisanje, što se pre svega odnosi na proces fotosinteze.

Pokreti biljnih organa su veoma raznovrsni, odvijaju se prema različitim mehanizmima, pa se iz tog razloga, mogu svrstati u tri grupe:

 1. Taksije
 2. Tropizmi
 3. Nastije

TAKSIJE su lokomotorni pokreti, pokreti slobodnih organizama koji se celi kreću i na taj način menjaju mesto. Ovi pokreti nisu karakteristični za biljke, ali ima nekih izuzetaka. U pitanju su jednoćelijski organizmi koji imaju strukture za kretanje (bičeve, treplje) koji im omogućavaju prelazak sa jedne lokacije na drugu. Takva je npr. jednoćelijska alga Euglena koja se kreće zahvaljujući biču, u pravcu svetlosti, koju detektuje očnom mrljom na prednjoj strani tela. Osim ove alge, taksije obavljaju i neke biljne strukture, kao što su spore mahovina i paprati (kreću se nošene vetrom, vodom) i muški polni gameti (spermatozoidi) kod viših biljaka, koji imaju bič pomoću koga se kreću ka jajnoj ćeliji.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Pokreti biljaka prof. dr Biljana Bojović PMF 1
Taksije - Euglena

TROPIZMI su pokreti utvrđenih biljaka koji se zasnivaju na nejednakom rastenju dve strane jednog biljnog organa. Ona strana koja brže raste, pod uticajem nekog stimulusa iz spoljašnje sredine (svetlost, voda, mehanički dodir, sila gravitacije), rastom prevazilazi stranu koja sporije raste, natkrivljuje je i dovodi do toga da se biljni organ savija u pravcu stimulusa. Tropizmi se, u zavisnosti šta ih izaziva, dele na:

 • Fototropizam: stimulus za ovaj pokret je svetlost, pri čemu se vršni deo biljke savija u pravcu svetlosti. Primer: sobne biljke koje se savijaju prema prozoru, suncokret itd.
 • Gravitropizam: pokreti se dešavaju pod uticajem sile Zemljine teže. Karakteristični su za koren, pri čemu osovinski koren, bočni i adventivni korenovi rastu pod određenim uglom u odnosu na silu gravitacije.
 • Hemotropizam: stimulus za ovaj pokret je neko hemijsko jedinjenje, a primer je rast polenove cevi (koja nosi spermatozoide) u pravcu šećera u embrionovoj kesici gde se nalazi jajna ćelija.
 • Haptotropizam: pojedini biljni organi se pokreću pod uticajem neke mehaničke draži (dodir) i obavijaju oko neko čvrstog predmeta koji se nalazi u njihovoj blizini. Primer je rašljika vinove loze.
 • Hidrotrošizam: sreće se kod rizoida mahovina koji se kreću u+ pravcu vode ili povećane vlažnosti zemljišta.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Pokreti biljaka prof. dr Biljana Bojović PMF 2
Fototropizam; hidrotropizam; haptotropizam

NASTIJE su pokreti pojedinih biljnih organa, koji se dešavaju pod uticajem nekog stimulusa iz spoljašnje sredine. Za razliku od tropizama, nastije se zasnivaju na promeni strukture organa koji vrši pokret, a to je posledica promene turgorovog pritiska u ćelijama. U zavisnosti koji stimulus dovodi do pokreta, nastije se dele na:

 • Fotonasije: ovaj tip pokreta obavlja cvet (krunični listići) pod uticajem svetlosti – na svetlosti se cvetovi većine biljaka otvaraju, a tokom noći zatvaraju.
 • Termonastije: stimulus za pokret je promena temperature. Uglavnom se dešava kod cvetova, koji se na višoj temperaturi otvaraju, a na nižoj zatvaraju. Primer su lala i šafran.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Pokreti biljaka prof. dr Biljana Bojović PMF 3
Fotonastije; termonastije

Smisao fotonastija i termonastija je zaštita unutrašnjih delova cveta (tučak i prašnik) od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine.

 • Hemonastije su pokreti pod uticajem nekog hemijskog jedinjenja, a haptonastije su izazvane nekom mehaničkom draži. Ova dva pokreta najčešće se odvijaju udruženo. Najbolji primer za ovo sreće se kod insektivornih biljaka. Insektivorne biljke (mesožderke) su one koje se hrane insektima. Razlog za ovo je što njima nedostaje azot u zemljištu na kome žive, pa njega obezbeđuju tako što hvataju insekte, pomoću enzima razlažu njihovo telo i na taj način dolaze do potrebnih količina azota.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Pokreti biljaka prof. dr Biljana Bojović PMF 4
Hemonastije i haptonastije – biljka mesožderka

Poseban tip haptonastija predstavljaju seizmonastije. Seizmonastije su pokreti izazvani potresom, koji dovodi do promene turgorovog pritiska u ćelija, a to uzrokuje promenu u strukturi organa koji vrši pokrer. Najbolji primer sreće se kod stidljive mimoze (Mimosa pudica). Naime, kada neka životinja dodirne ovu biljku, ona već posle nekoliko sekundi skuplja sve svoje listiće i izgleda kao uvela. Kada opasnost prođe, biljka se ponovo vraća u prvobitno stanje. Smisao ovog pokreta je zaštita biljke od herbivora.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Pokreti biljaka prof. dr Biljana Bojović PMF 5
Seizmonastije – Mimosa pudica

U sledećoj objavi: Nobelova nagrada za otkriće u oblasti procesa fotosinteze

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF prof. dr Biljana Bojović
Autor: prof. dr Biljana Bojović

Obradio: Dejan Milošević

BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA


Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html