Korišćenje biljaka u forenzici

Korišćenje biljaka u forenzici

Sistematika biljaka je široka disciplina koja uključuje identifikaciju biljnih vrsta. Identifikacija vrsta predstavlja prvi korak u analizi botaničkih dokaza za rad na forenzičkim slučajevima. Morfologija i anatomija biljaka koriste karakteristike kao što su građa biljnih organa kako bi se pomoglo u identifikaciji vrsta u izvođenju fizičkih podudaranja dokaza.

Kidnapovanje i smrt sina Čarlsa Lindberga 1932. bio je prvi slučaj moderne ere koji je koristio takve botaničke dokaze na sudu. Prilikom kidnapovanja Lindbergovog sina, korišćene su drvene merdevine kako bi se pristupilo drugom spratu. Arthur Keler, stručnjak za identifikaciju drvenastih vrsta iz Laboratorije za šumske proizvode američke Šumske službe u Viskonsinu, bio je u mogućnosti da pruži ključne dokaze protiv Bruna Ričarda Hauptmana, koji je kasnije osuđen za zločin. Njegovo svedočenje je bilo vredno pažnje jer su dokazi naučnih stručnjaka sredinom 1930-ih uglavnom bili ograničeni na otiske prstiju, rukopis, poređenje metaka i analizu sadržaja želuca. Keler je prvi identifikovao četiri vrste drveta koje su korišćene za konstrukciju merdevina kao žuti bor, bor ponderosa, daglasovu jelu i brezu, putem mikroskopske analize ćelija drveta. Keler je takođe analizirao tragove alata ostavljene na drvetu iz komercijalnog mlina za rendisanje i ručnog dleta koje je Hauptman koristio tokom izgradnje merdevina. Keler je koristio osvetljenje pod uglom u zamračenoj prostoriji da bi posmatrao ravne šare ostavljene na drvetu. Uspeo je da uđe u trag drvetu po rezovima dleta i mlina na žutom boru isporučenom Nacionalnoj kompaniji za proizvodnju drvne i mlinarske građe u Bronksu u Njujorku. Šare ručnog dleta na merdevinama tačno su odgovarale onima koje je napravilo dleto pronađeno u Hauptmanovom posedu. Keler je uporedio godišnje prstenove rasta i uzorke čvorova na šini 16 merdevina sa delom drveta u Hauptmanovom potkrovlju. Uzorak čvorova i prstenova rasta na šini 16 tačno je odgovarao izloženom kraju drveta u potkrovlju, podržavajući stav tužilaštva da je deo uklonjen da bi se izgradile merdevine.

Ovaj slučaj je primer upotrebe anatomije biljaka i sistematike biljaka u obezbeđivanju krucijalnih dokaza sa Hauptmanovom umešanošću u otmicu Lindbergovog sina.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Ekologija Korišćenje biljaka u forenzici 2023
Levo: prozor na drugom spratu kuće kroz koji je kidnapovan Lindbergov sin; desno: ručno napravljene drvene merdevine koje su korišćene za pristup prozoru.

Izvor: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

U narednoj objavi o forenzičkoj botanici: Korišćenje polena u forenzici...

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Nenad Zlatić
Priredio: Nenad Zlatić, asistent
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA


Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html