Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi

Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi

Moderna istraživanja u oblasti alelopatije su interdisciplinarna i veoma se brzo razvijaju. Ovom naukom se bave biolozi, ekolozi, biohemičari, fiziolozi, pedolozi, hemičari, agronomi i šumari. Veliki je značaj proučavanja alelopatije za ekologiju kao nauku i primenu u praksi. Male količine biljnih toksina mogu biti odgovorne za smanjenje rasta drugih biljaka i apsorpcije vode i minerala, a posredno imaju uticaj i na mikroklimu.

Veoma je važna uloga alelopatskih interakcija za biodiverzitet i očuvanje ekosistema. Alelopatija može da reguliše gustinu i produktivnost biljne zajednice, ali alelohemikalije najčešće ne dovode do smrti biljaka. Zato se alelopatske supstance mogu koristiti u biološkoj kontroli bez efekta po izumiranje drugih vrsta na koje deluju. Alelopatske interakcije imaju važne efekte na biljne zajednice. Jedan deo vrsta iz zajednice se gubi usled hemijski indukovane inhibicije i kroz ostvarivanje selektivnog pritiska, koji favorizuje jedinke otporne na inhibiciju izazvane dejstvom alelohemikalija.

U poslednjih nekoliko godina poljoprivreda mora da se izbori sa povećanim zagađenjem životne sredine. Sa jedne strane, neodgovorno se koriste sintetičke hemikalije za kontrolu korova i štetočina u agroekosistemima, a sa druge strane, loše se upravlja đurbrenjem zemljišta. Razjašnjavanje alelopatskih interakcija može da ima veliki praktični značaj u procesu razvoja „zelene održive poljoprivrede“. Razumevanje ovog fenomena potencijalno vodi ka razvoju novih bioherbicida, kao i pravilnoj rotaciji useva kako bi se kontrolisali korovi, razvoju „alelopatskih varijeteta“ poljoprivrednih kultura, kao i kontrola „bolesti zemljišta“ i problema formiranja novih plantaža. Alelopatija nudi novu alternativu – razvoj ekološke poljoprivredne prakse sa dvostrukim ciljem – povećanje produktivnosti gajenih biljaka i očuvanja stabilnosti ekosistema.

Smatra se da je sinteza alelohemikalija pod regulacijom određenih gena. Uz napredne biotehnološke metode, naučnici predviđaju da će u budućnosti moći da izoluju alelopatske gene iz jedne vrste i da ih prenesu u drugu biljnu vrstu. Brojni geni, kao što su gen inhibitor tripsina i gen regulatora etilena su uspešno izolovane iz jedne biljke i prenete u drugu biljku. Brojni istraživači rade na metodama transfera alelopatskih gena iz divljih vrsta u poljoprivredne kulture u cilju smanjenja korišćenja sintetičkih herbicida koji imaju štetne efekte po životnu sredinu. Takođe, postoje šanse da se pristupom genima koji su uključeni u biosintezu sekundarnih metabolita i genetskim inženjeringom poveća produkcija ili promeni sastav sekundarnih metabolita kod biljaka. Takođe, alelohemikalije oslobođene u rizosferu pokazuju značajan uticaj na dostupnost nutrijenata, njihovu dinamiku i usvajanje od strane biljaka. Šire znanje o efektima biljnih alelohemikalija na mineralnu ishranu i kruženje nutrijenata u zemljištu, detoksifikaciju teških metala i povećanju rastvorljivosti mineralnih materija može doprineti povećanju korišćenja nutrijenata od strane biljaka kroz smanjenje njihovog gubitka i razvitka efikasnijih i održivijih tehnika đubrenja zemljišta.

Rezultati alelopatskih studija mogu da imaju veliku ulogu u upravljanju i obnovi narušenih ekosistema. Identifikacija alelopatskog potencijala stranih vrsta biljaka može doprineti selekciji određenih vrsta, sa manjim alelopatskim efektima, u projektima obnove vegetacije i revitalizacije degradiranih staništa, poput jalovišta rudnika, pepelišta termoelektrana, napuštenih površinskih kopova ruda i kamenoloma.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi 1
PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi 2
Slike 1. i 2. Alelopatija u praksi (bioherbicidi) – uticaj alelohemikalija iz biljnih ostataka raži na supresiju rasta korova (gore) u zasadu paradajza u odnosu na kontrolno polje bez primene žetvenih ostataka raži (dole)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi 3
Slika 3. Orah je izvor potencijalnih bioherbicida – alelohemikalije poreklom iz oraha usporavaju rast drugih biljnih vrsta ispod krošnje ovog drveta

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Značaj alelopatije za ekologiju i primenjivost u praksi 4
Slika 4. Alelopatija u bašti – upotreba slame kao izvora alelohemikalija u svrhu redukcije rasta korova

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Filip Grbović

Autor/foto: dr Filip Grbović
Obradio: Dejan Milošević

BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA


Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html