Lekovito bilje V

Lekovito bilje V

Kao STOMAHIK – sredstvo za bolje varenje hrane koristi se i biber. Smatra se da je biber simbol brzine i snage.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje V 1
Biber (lat. Piper nigrum) je višegodišnja, drvenasta zimzelena lijana. Dostiže visinu od 15 metara. Može da živi i do 60 godina (optimalno 25-30). Listovi ove vrste su naizmenično raspoređeni, prosti na dugim drškama. Cvetovi su jednopolni, bele boje grupisani u klasoliku cvast. Cveta u julu, zrenje plodova je u januaru ili februaru kada se vrši branje. Plodonosi od treće godine, a maksimum plodonošenja je od 7-8 godine.

Pominje se u spisima od pre 3.000 godina.

Danas se gaji u Maleziji, Indoneziji, Tajlandu, Brazilu i Madagaskaru.

U ishrani (kao začin) i u lekovite svrhe koristi se plod. U plodu se nalaze alkaloidi piperin (5-9%) i kavicin (0,8%) – koji daju daju ljutinu plodu; etarsko ulje (oko 2%), mangan, gvožđe, kalijum, vitamin C, vitamin K...

Piperin je otkriven 1819. godine radom danskog apotekara Hans Kristijan Ersted (Hans Christian Oestedt, 1777-1851). Piperin povećava apsorpciju selena, vitamina B12, karotena, kurkumina...

Postoji “više” vrsta bibera: crni, beli, zeleni, crveni. Boja, aroma i stepen ljutine ploda zavisi od obrade i vremena berbe, a sve potiču od jedne vrste biljke.

 • Crni biber – beru se zelene (nezrele) bobice koje se suše na suncu do crnosmeđe boje kada im površina postane hrapava i naborana. Najljući je od svih vrsta. Najrasprostranjeniji i najpoznatiji začin na svetu sadrži i najveće količine etarskog ulja u odnosu na ostale bibere. Da bi se sačuvalo etarsko ulje potrebno je biber mleti neposredno pre upotrebe. Podstiče lučenje serotonina i time popravlja raspoloženje, ali i povećava nivo beta-endorfina u mozgu, koji deluju kao prirodni antidepresiv.
 • Zeleni biber – bere se pre zrenja, a onda potapa u slanu vodu, suši na visokoj temperaturi ili se zamrzne da bi se sačuvala zelena boja.
 • Crveni biber se dobija od potpuno zrelog ploda. Da bi sačuvao boju suši se na visokoj temperaturi ili zamrzava posle potapanja u slanu vodu – kao kod zelenog bibera.
 • Beli biber se dobija od zrelog zrna koje se nekoliko dana drži u protočnoj vodi, zatim se ljušti i ostaje samo seme bele boje. Blažeg je ukusa od crnog i zelenog.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje V 2
Biber:

 • ima antimikrobno dejstvo – nekada su na brodovima gotovo trulo meso začinjavali biberom nakon čega je ono bilo jestivo;
 • smanjuje bol u mišićima i koštano-zglobnom sistemu;
 • pojačava lučenje stomačnih sokova;
 • olakšava varenje posebno teške hrane;
 • poboljšava cirkulaciju zbog čega mnogi tvrde da je i odličan afrodizijak;
 • ubrzava metabolizam;
 • podstiče lučenje serotonina;
 • deluju kao prirodni antidepresivi jer povećava nivo beta-endorfina u mozgu.

Obloge od bibera i svinjske masti stavljaju se na ubode i bolna mesta od reume.

Literatura: Perišić, M., Petković, B., Belojević, G., Hristos, A (2011) Začini – čarobna hrana, Elit-Medica -Spelmen, K (2008) Florografija -jezik cveća -mitovi i legende iz celog sveta, Editorial La Oveja Negra Lida, Bogota Colombia.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF Prof. dr Gorica Đelić
Autor: 
prof. dr Gorica Đelić
Obradio: Dejan Milošević

U narednoj objavi o lekovitom bilju: Jagorčevina...

BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA


Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html