Lekovito bilje VI

Lekovito bilje VI

Još u Antičko doba uočeno je da vodeni ekstrakti pojedinih biljaka poseduju moć obrazovanja pene koja je obilna i slična sapunici. To je posledica prisustva jedne posebne grupe sekundarnih metabolita – saponina, odnosno saponozida.

Saponozidi, kao aktivne materije, koriste se u farmaceutskoj industriji (deluju kao ekspektoransi), u prehrambenoj industriji (za dobijanje penušavih osvežavajućih bezalkoholnih napitaka), u tekstilnoj industriji (za pranje vunenih i svilenih vlakana), kao penušava sredstva za gašenje požara, za izradu kozmetičkih preparata (šampona, pasta za zube).

Primula veris L. (fam. Primulaceae) - jagorčevina, jaglika

Jagorčevina cveta u rano proleće po čemu je i dobila ime Primula od reči primus - prvi. Zbog ranog cvetanja simbol je budnosti, vitalnosti ali je i simbol prve ljubavi.

Jagorčevina je višegodišnja zeljasta biljka. Iz kratkog kosog rizoma izbija iznad same zemlje rozeta od nekoliko listova jajastog ili izduženog oblika. Iz sredine rozete razvija se drška (15-20 cm) na čijem se vrhu nalazi po nekoliko žutih cvetova. Čašica je zvonasta, sa jajastim zupcima. Krunica je zvonasta sa pet režnjeva. Cveta od aprila do maja. Plod je čahura.

Biljka raste po sunčanim i suvim livadama, retkim šumama, po lugovima, među grmljem i na padinama.
U lekovite svrhe koristi se koren i cvet. Koren sadrži znatno veću količinu saponozida (oko 5-10%) u odnosu na cvetove (do 2%). Pored saponozida jagorčevina je bogata i vitaminom C, beta karotenom, kalijumom i kalcijumom, fenolnim glikozidima, flavonoidima, salicijatima… što uslovljavada da ima snažno antioksidantno, antimikrobno, antiinflamatorno i citostatičko dejstvo.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje VI Gorica Đelić 2023
Pored jaglike Primula veris L. lekovita je i Primula vulgaris - obična jagorčevina koja je češća. Najlakše ćete ih razlikovati po tome što kod lekovite jagorčevine na jednoj dršci se nalazi više cvetova a cveta od aprila do maja, dok kod obične jagorčevine svaki cvet ima svoju cvetnu dršku i cveta od februara do aprila.

Upotreba

Koristi se najčešće kao čaj za:

  • uklanjanje sluzi iz bronhija (kao ekspektorans)
  • jačanje nervnog sistema,
  • sprečava nastanak moždanog udara,
  • otklanjanje tegoba kod reumatskih bolova,
  • otklanjanje migrenoznih glavobolja,
  • otklanjanje nervne uznemirenosti,
  • ublažavanje slabosti srca,
  • poboljšanje cirkulacije.

Mladi listovi jagorčevine bogati su vitaminom C možete ih u rano proleće koriste u obliku salate.

U Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva navedena je kao zaštićena divlja vrsta koja u prirodi trenutno nije ugrožena u meri da im preti opasnost da nestanu ili postanu kritično ugrožene. Međutim zbog prekomernog sakupljanja populacija ove vrste značajno je smanjena i na nju se odnose odredbe Uredbe o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune.

Nije zahtevna vrsta pa je možete gajiti u saksiji, ili u bašti.

Literatura

Sarić, M. (1989):Lekovite biljke Srbije, SANU, Beograd.
Josifović M. i sar. (1974): FLORA SR SRBIJE, I-IX, SANU, Beograd.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF Prof. dr Gorica Đelić
Autor: 
prof. dr Gorica Đelić
Obradio: Dejan Milošević

BOTANIČKA BAŠTA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html