Kultura biljnih ćelija i tkiva IV

Kultura biljnih ćelija i tkiva IV

Kultura embriona

Klica (embrion) je deo semena biljke i nastaje posle oplođenja nejednakom deobom oplođene jajne ćelije. Telo ebmriona u početku je loptasto i ima zračnu simetriju, a kasnije, usled spljoštavanja, ono postaje bilateralno simetrično. Kod skrivenosemenica delovi embriona se naročito dobro vide u periodu njenog klijanja, pri čemu se deobom ćelija formiraju delovi novog izdanka i korena.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih ćelija i tkiva IV 1
Embriogeneza (a, b) i formiranje biljke iz ebriona (c, d)

Ideja o in vitro kulturi izolovanih embriona je među najstarijim tehnikama kulture biljnog tkiva. Još je 1754. godine Charles Bonnet pokušao koristiti kulturu izolovanih embriona sa ciljem utvrđivanja uloge kotiledona u klijanju. Hannig je 1904. godine aseptično uzgajao embrione predstavinka rodova Cochleria i Raphanus na mineralnoj podlozi uz dodatak 10% šećera šećerne trske. Njegov rad je pokazao da su neorganske soli, azot i ugljeni hidrati važni činioci za uspešnu kulturu embriona. Danas kultura embriona nalazi veliku primenu kod biljnih vrsta kod kojih embrion ima sposobnost sazrevanja, ali je u tome, zbog različitih uzoraka, sprečen.

U zavisnosti od razvojne faze embriona u trenutku izolacije i prenošenja na hranljivu podlogu, kao i u zavisnosti od tehnike koja se primenjuje, razlikuju se sledeće kulture:

  1. kultura nezrelog i kultura zrelog embriona;
  2. kultura megagametofita;
  3. kultura semenih zametaka;
  4. kultura cvetnih delova.

Bilo koja od navedenih kultura mogu se primeniti za ispitivanje faktora koji utiču na razvoj ebriona i posledični rast primordijalnih organa, kao i za ispitivanje metaboličkih i biohemijskih procesa klijanja. Posmatrano iz praktičnog ugla, kultura embriona nalazi primenu u savladavanju dormancije i testiranju semena.

Uspešnost spasavanja embriona određena je starošću embriona i vremenom njegovog uvođenja u kulturu in vitro. Kako embrion sazreva, njegove potrebe postaju sve manje. Zato se zdravi stariji embrioni mnogo lakše kultivišu u poređenju sa mlađima. Kultura mlađih embriona je teška i zbog njihovih malih dimenzija, pa i veće mogućnosti oštećenja prilikom manipulacije.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih ćelija i tkiva IV 2
Regeneracija biljaka iz hibridnih embriona Brassica u in vitro kulturama – od izolovanih embriona do regenerisanih biljaka (izvor: Biotechnologia Journal

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Dragana Jakovljević
Autor: dr Dragana Jakovljević

Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html