Najpoznatije lekovite gljive II

Najpoznatije lekovite gljive II

Piptoporus betulinus (brezina guba)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 1 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 7. Piptoporus betulinus (izvor: Vikipedija)

Ekstrakt gljive Piptoporus betulinus (Slika 7) koristi se više godina delotvorno u Poljskoj za lečenje raka želuca. U eksperimentu sa psima dokazano je da ekstrakt uspešno zaustavlja i rast karcinoma mlečne žlezde. Takođe se koristi i za lečenje melanoma. Aktivna antikancerogena materija u gljivi je betulin, odnosno dvovalentni alkohol iz grupe terpena. Ekstrakt P. betulinus ima takođe i antibakterijsko dejstvo na gram-negativne bakterije (Escherichia coli) i gram-pozitivne bakterije (Bacillus subtilis), što se pripisuje poliporenovoj kiselini A i B. Pored toga, za ovu gljivu je pronađeno i da se koristi kod upala, astme, za zaustavljanje krvarenja, za lečenje rana, za uklanjanje ožiljaka, kod stomačnih oboljenja, kod uraslih noktiju kao i za lečenje virusnog encefalitisa.

Auricularia auricula-judae (judino uvo)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 2 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 8. Auricularia auricula-judae (izvor: Vikipedija)

Judino uvo (Slika 8) se od davnih vremena upotrebljava kao lek protiv upale očiju i protiv glavobolje (sušena plodonosna tela su potapana u vodu dok ne nabubre i dobiju želatinoznu konzistenciju). Plodonosna tela su korišćena i kao anti-hemoragičan faktor za lečenje crevnih oteklina, potkožnih podliva i hemoroida. Ova gljiva je veoma blagotvorna za krv, deluje kao antikoagulans pa sprečava razvoj tromboze i druga začepljenja krvnih sudova i na taj način smanjuje rizik od nastanka infarkta srca, ateroskleroze ili moždanog udara. Isto tako može biti od pomoći kod tzv. “vitrine bolesti” koja izaziva jake bolove usled slabe cirkulacije u nogama. Ova gljiva ima veliku prednost pred običnim medikamentima, pošto supstance koje sadrži ne dozvoljavaju da se nagomilavaju ostaci kolagena na venama, kako se inače ponašaju neki razređivači krvi. A. auricula-judae takođe reguliše nivo holesterola i triglicerida, dobra je za jačanje imuniteta, ima antibakterijsko i najverovatnije antitumorsko dejstvo jer se vezuje za slobodne radikale, a pretpostavlja se da deluje blagotvorno i kod dijabetesa. Osim toga, judino uvo se takođe upotrebljava i za snižavanje telesne temperature, zatim kao zaštita od radioaktivnog zračenja, a takođe i kao protivotrov kod trovanja pečurkama. Značajno je i njeno dejstvo na poboljšanje fizičke i mentalne aktivnosti.

Hericium erinaceus (Lavlja griva, resasti igličar)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 3 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 9. Hericium erinaceus (izvor: Vikipedija)

Lavlja griva (Slika 9) je izuzetno efikasna u lečenju bolesti nervnog sistema (demencija, alzheimer, distrofija mišića, neuronske degeneracije, depresija, šizofrenija, autizam, retov sindrom) jer obnavlja oštećene neurone i podstiče njihov rast. Dokazano je da osim što obnavlja neurone, vrlo dobro obnavlja nervne ovojnice, te povećava mijelizaciju, popravlja provodljivost signala, što je bitno u lečenju Multipleks skleroze. Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da se efikasno koristi i za lečenje čira želuca i dvanaestopalačnog creva, raka želuca, gastritisa. Osim toga, ova gljiva utiče na imuni sistem, reguliše holesterol, šećer, upale i oticanja.

Coprinus comatus (beli jarčić, velika đubrištarka)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 4 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 10. Coprinus comatus (izvor: Vikipedija)

Coprinus comatus (Slika 10) reguliše nivo šećera u krvi i ima zaštitni efekat na Langerhansova ostrvca (ćelije pankreasa koje produkuju insulin). Naučno je dokazano da se hipoglikemijsko dejstvo C. comatus poboljšava njenim obogaćenjem vanadijumom. Kod osoba koje još nisu zavisne od primanja insulina postoji mogućnost zamene antidijabetika ovom gljivom (u potpunosti ili delimično), dok za insulin zavisne osobe još nema potpuno validnih podataka. Ipak, prema dosadašnjem iskustvu iz prakse, primećeno je poboljšanje kod obe kategorije dijabetičara. Ispitanici koji su bili na antidijabeticima u najvećem broju slučajeva su prestali sa njihovom primenom a vremenom su smanjili i unos gljive, dok su insulin zavisni dijabetičari u najvećem broju smanjili doze insulina.

Pleurotus ostreatus (bukovača)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 5 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 11. Pleurotus ostreatus (izvor: Vikipedija)

Suva plodonosna tela i ekstrakti bukovače (Slika 11) mogu značajno redukovati nivoe triglicerida, ukupnog i lošeg holesterola a povećati nivo dobrog holesterola kod čoveka zahvaljujući aktivnom lovastatinu. Nakon 21 dana redovnog uzimanja 30 g suvih plodonosnih tela P. ostreatus kod 20 osoba starosti između 20 i 34 godine, zabeleženo je sniženje koncentracije triglicerida za 0.44 mmol/l, lošeg holesterola za 7.2 U/ml i ukupnog holesterola za 0.47 mmol/l. Međutim, brojnim studijama je pokazano da lovastatin nije prisutan u gajenim plodonosnim telima, kao i da se degraduje prilikom termičke obrade plodonosnih tela. Zbog toga se danas intenzivno radi na optimizaciji uslova kultivacije za njegovu sintezu. Bukovača je koristi i u lečenju anemija, u lečenju lumbaga, kod proširenih vena. Poseduje antibakterijska i antitumorska svojstva (naročito se pokazala kao efikasan inhibitor tumora dojke). Moguće je koristiti je i kao aktivnu masku za lice kod mladalačkih akni pošto deluje na cirkulaciju krvi, a ima i antibakterijska svojstva.

Calvatia gigantea (velika puhara), Lycoperdon perlatum (puh), Bovista nigrescens (crnkasta puhara), Astraeus hygrometricus (zvezdača)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac 6-9 Najpoznatije lekovite gljive II
Slika 12. Calvatia gigantea, Lycoperdon perlatum, Bovista nigrescens, Astraeus hygrometricus (izvor: Vikipedija)

U tradicionalnoj medicini mnogih zemalja upotrebljavaju se spore različitih vrsta puhara i zvezdača koje deluju antibakterijski i podstiču zgrušavanje krvi, pa se zato koriste za pokrivanje otvorenih rana u cilju zaustavljanja krvarenja i bržeg zarastanja rana.

U poslednjoj objavi serijala: Kombuha

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF prof. dr Marijana Kosanić
Autor: prof. dr Marijana Kosanić
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html