Polen u forenzici II

Polen u forenzici II

Policija je sumnjala da je ista osoba počinila pet seksualnih napada koji su se dogodili u periodu od pet godina u metropolitanskoj oblasti Pert, Zapadna Australija. Jedini dokaz koji su imali bio je DNK silovatelja, i par cipela za stazu za koje su mislili da pripadaju silovatelju. Cipele su ostavljene u automobilu koji je silovatelj ukrao iz severnog predgrađa, a kojim je silovatelj otputovao oko 30 km do mesta gde je izvršio seksualni napad. Napuštajući lice mesta, preoštro je skrenuo u krivinu i doživeo saobraćajnu nesreću. Silovatelj je napustio automobil i pobegao u okolno grmlje. Cipele koje su pronađene u automobilu nisu pripadale licu koje ih je posedovalo, niti bilo kom članu njihove porodice i nisu pripadale žrtvi.

Ovaj konkretan napad dogodio se početkom druge godine aktivnosti silovatelja, a u to vreme, policijska služba Zapadne Australije nije imala saznanja o forenzičkoj palinologiji i kako bi to moglo pomoći njihovoj istrazi. Tri godine kasnije, mala i odabrana grupa policajaca prisustvovala je prezentaciji o forenzičkoj palinologiji. Palinolog je upitan da li polen može da ostane na cipelama koje su bile čuvane u zapečaćenoj torbi za eksponate tri godine. Ako može, da li bi bilo moguće utvrditi gde je silovatelj živeo ili radio?

Zbog isprekidanog vremena i širokog geografskog spektra seksualnih napada, policija je sumnjala da bi silovatelj mogao biti lutajući radnik koji je radio u zemlji i povremeno dolazio u grad. Iz drugih dokaza, takođe su znali da je poreklom iz Australije. Periodične posete zatvorima širom države radi prikupljanja DNK od mogućih osumnjičenih pokazale su se neuspešno u rešavanju slučaja. Male količine zemlje i prašine pronađene su sa đona patika za stazu, a uklonjeni su fragmenti biljnog materijala koji su bili čvrsto zalepljeni na spoljnu ivicu đona. Analiza polena ovog dokaznog materijala otkrila je bogat skup polena u skladu sa šumskom vegetacijom eukaliptusa. Skupinom je dominirao polen sa stabala eukaliptusa i trava. Prisutan je i mali procenat polena sa hrastova i borova, a javlja se i veći broj neidentifikovanih tipova polena.

Šuma eukalpita je najčešća prirodna vegetacija na jugozapadu Zapadne Australije. Mogu se naći i na područjima udaljenim 100 km ili više od grada prema severu i istoku, kao i u gradskim parkovima, na golf terenima i na području gde je došlo do napada. Skup polena suzio je područje pretrage na jednu trećinu države, ali i na područje najgušće naseljenosti. Policija je pozvala na identifikaciju nepoznatih tipova polena da bi videla da li bi mogli dodatno da usavrše područje pretrage.

Dalje su istraženi krhki fragmenti biljnog materijala koji su duboko zalepljeni u proreze na đonu cipela. Jedan od većih neidentifikovanih tipova polena koji je činio 1% skupa polena imao je izgled krupnog polena trave (okrugla sa jednom poru) i pokazalo se da potiče od žitarica (pšenica, ovas). Žitarice su trave i kleistogamne su. Oprašivanje se dešava unutar neotvorenog cveta, tako da one ne proizvode mnogo polena, a njihov polen se retko nalazi u zemljištu. Fragmente nalik na slamu bilo je teško izbaciti iz cipela jer su bili potpuno iste dužine kao i prorezi. Razgovori sa poljoprivrednicima su potvrdili da strnište (kratka, uspravna, vrlo lomljiva slama koja je ostala na polju nakon košenja sena) može da se odvoji od biljke i da ostane u tragovima cipela dok je osoba prešla preko nje.

Polen pšenice je sakupljen sa oglednih useva lokalnog Odeljenja za poljoprivredu i od lokalnih farmera. Polen pšenice se vizuelno poklapao sa velikim zrncima polena nalik travi pronađenim u skupu polena iz cipela. Slama i polen pšenice sugerišu da je silovatelj hodao preko strništa i da je možda bio uključen u košenje sena. Iako mnogi farmeri seku seno za sopstvenu upotrebu, sečenje sena je najčešće u industriji sečenja pleve. Ova industrija uzgaja pšenicu posebno za sečenje i prodaju kao plevu za stočnu hranu.

Industrija sečenja pleve u Zapadnoj Australiji zapošljava timove sezonskih radnika, koji su pretežno aboridžinskog porekla, da prerađuju seno za sušenje u novembru i decembru i seku seno na plevu tokom januara i februara. Cipele su sakupljene nakon napada početkom marta. Farme za sečenje pleve nalaze se na malom području oko 60 do 100 km od gradskog područja Perta. Policija je prišla farmeru sa najvećom farmom da prikupi imena radnika koje je zaposlio.

Manje od nedelju dana kasnije, policija je uhapsila muškarca koji je priznao seksualne napade. Bio je u srodstvu sa osobom zaposlenom kod farmera, a radio je u firmi koja je pružala usluge industriji sečenja pleve. Ovaj slučaj je primer kako forenzički palinologija može pomoći u profilisanju ličnih stvari osumnjičenog da bi pomogla policijskoj istrazi. Slučaj koji je godinama zbunjivao policiju rešen je za nekoliko kratkih nedelja.

Foto: Bmi.gv.at
Izvor: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

U završnoj objavi o forenzičkoj botanici: Polen u forenzici III...

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Nenad Zlatić
Priredio: Nenad Zlatić, asistent
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html