Lekovito bilje VII

Lekovito bilje VII

Tanini ili štavske materije su polifenolna, bezazotna, složena i raznovrsna jedinjenja biljnog porekla; nisu toksični, oporog su ukusa i u vodi rastvorljivi.

Tanini imaju tu sposobnost da stežu površinu sluzokože i povređene kože; deluju antidijarojično – doprinose postepenom mehaničkom odstranjenju klica iz crevne sluzokože, zbog čega se ove opore droge vekovima koriste za ublažavanje i lečenje bacilarne dizenterije; imaju i slaba anestetična svojstva i time ublažavaju bolove u organima za varenje: deluju i hemostatično, jer izazivaju sužavanje krvnih sudova i stvaraju čep od zgrušane belančevine krvnog seruma; takođe imaju i redukciona svojstva, zbog čega deluju kao antioksidansi.

Jedna od izuzetno lekovitih i korisnih biljaka koja sadrži tanine

Urtica dioica L. (fam Urticaceae) – kopriva

U germanskoj mitoligiji, kopriva je bila simbol boga munje. Prema narodnom verovanju, munja nika neće udariti u koprivu, i od toga polazi i poslovica „Neće grom u koprive“.

Kopriva je višegodišnja zeljasta biljka koja može da naraste do 2m visine. Podzemno stablo (rizom) je dugo, granato. Listovi su, prosti, jajasti, po obodu testerasti. Stablo i listovi su prekriveni brojnim žarnim dlakama čiji se vrh na dodir lomi i iz njih se izliva sok na kožu, koji žari. Po tome je rod dobio ime Urtica - od latinske reči urere što znači žariti. Cvetne grančice nose ili muške (na muškoj biljci) ili ženske cvetove; po tome je vrsta dobila ime jer dioica znači dvodoma. Cveta od juna do oktobra. Plod je malen jednosemeni oraščić i naravno ima ga samo na ženskoj biljci.

Raste na zemljištu koje je bogato azotom (nitrofilna biljka).

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje 7 prof. dr Gorica Djelic 1
Kopriva: u januaru; u aprilu; u julu

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje 7 prof. dr Gorica Djelic 2
Ženski cvetovi; muški cvetovi; seme; žarne dlake

Lekoviti delovi biljke su rizom, koren, list i seme. Rizom se sakuplja u jesen i rano proleće, listovi od maja do cvetanja, a seme u avgustu-septembru.

Sadrži

Pored tanina, kopriva sadrži velike količine: vitamina C, A, K, minerala: gvožđa, natrijuma, kalijuma, magnezijuma..: silicijumove kiseline, galusovu kiselinu, enzima sekretina, kvercetin...

Upotreba

Koristi se najčešće kao čaj i tinktura:

  • kod anemije i utiče na porast crvenih krvnih zrnaca,
  • ima diuretski efekat, pomaže kod bolesti urinarnog sistema (upala bubrega i mokraćnih kanala, kamen u bubregu, uvećane prostate),
  • omogućava pojačano izlučivanje mokraćne kiseline, pa se koristi kod gihta,
  • pomaže kod zaustavljanja krvarenja (čir na želudcu i duodenumu, pojačano menstrualno krvarenje, hemoroidi),
  • deluje analgetski (protiv bolova) pa se savetuje kod bolova u kičmi i zglobovima,
  • zbog antibakterijskog i antivirusnog dejstva koristi se kod različitih upalnih procesa,
  • jedan je od najboljih čuvara funkcije jetre,
  • svojim uticajem na gušteraču pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi,
  • zahvaljujući prisustvu kvercetina, kopriva stabiliše mastocite (ćelije odgovorne za alergijske simptome) i sprečava oslobađanje histamina kod alergijskih reakcija.

Kopriva se može koristiti tokom cele godine. Mladi listovi mogu se koristiti u ishrani - kao salata ili dodatak čorbama, pitama. Bogati su vitaminom C (oko 140 mg), karotinom, gvožđem, fosforom, kalcijumom.

Pomaže oporavku organizma posle zime kada može da se javi prolećna iscrpljenost, zamor. S obzirom da smanjuje alergijske reakcije, takođe je treba koristiti od januara-februara jer u zavisnosti od vremenskih uslova tada dolazi do cvetanja alergenih biljaka kao što je npr. leska.

Nekada se stablo koprive koristilo za dobijanje kanapa, grubih tkanina, mreža.

Literatura

Sarić, M. (1989):Lekovite biljke Srbije, SANU, Beograd.
Josifović M. i sar. (1974): FLORA SR SRBIJE, I-IX, SANU, Beograd.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF Prof. dr Gorica Đelić
Autor: 
prof. dr Gorica Đelić
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html