Kombuha (čajna gljiva)

Kombuha (čajna gljiva)

Završna objava serijala od osam ekolumni

Kombuha (Slika 1) predstavlja tradicionalni napitak poreklom iz istočne Azije koji se dobija fermentacijom crnog ili zelenog čaja zaslađenog saharozom u najvećem broju slučajeva, mada se kao izvor ugljenika može primeniti i neki drugi šećer. Obzirom da je u narodu poznata kao čajna gljiva, treba razjasniti da ne predstavlja gljivu u pravom smislu te reči, nego simbiozu različitih vrsta bakterija sirćetnog vrenja (rodova Acetobacter i Gluconobacter) i autohtonih vrsta kvasaca (rodova Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes, Torulaspora i dr). Uloga kvasaca u ovoj zajednici je da enzimom invertazom hidrolizuju saharozu u glukozu i fruktozu u podlozi za kultivaciju čajne gljive i tako je učine dostupnom bakterijama sirćetnog vrenja a nastali etanol bakterije sirćetnog vrenja enzimski oksiduju u sirćetnu kiselinu. Glukoza i fruktoza se metabolišu u ćelijama bakterije sirćetnog vrenja pri čemu se sintetiše niz biološki veoma vrednih jedinjenja. Karakterističan produkt fiziološke aktivnosti čajne gljive je celuloza koja se u vidu „plašta“ (Slika 2) formira po površini tečnosti za kultivaciju, na kojoj je održava ugljendioksid nastao fermentativnom aktivnošću kvasaca.

Fermetacija traje 7-10 dana pod aerobnim uslovima, a inokulacija se dešava na taj način što se već fermentisani napitak meša sa crnim čajem zaslađenim saharozom u odnosu 10:90 (V/V) ili se u čaj dodaje "celulozni plašt".

PRVI PRVI NA SKALI Kombuha (cajna gljiva) 2023Kombuha napitak; "Celulozni plašt" formiran na površini (izvor: Vikipedija)

Fermentisani napitak je složenog hemijskog sastava. U njemu se nalaze pomenute vrste bakterija sirćetnog vrenja i kvasaca, nefermentisani ugljeni hidrati, supstance ekstrahovane iz čaja i supstance dobijene metaboličkom aktivnošću čajne gljive. Usled visokog sadržaja sirćetne kiseline, napitak je kiselog ukusa i umereno gaziran. Pored sirćetne, prisutne su i druge organske kiseline: glukonska, vinska, ćilibarna, jabučna, limunska, oksalna, malonska. Postoji neslaganje kod istraživača o prisustvu glukuronske kiseline, što je posledica nedovoljno dobrih analitičkih pristupa. Sadržaj etanola u fermentisanom napitku ne prelazi 1%. Identifikovani su i vitamini (B1, B2, B6, B12, C), enzimi (invertaza, amilaza, katalaza) i komponente ekstrahovane iz crnog čaja (katehini, teaflavini, flavonoli).

Kombuhi se tradicionalno pripisuju brojni terapeutski efekti (neki potiču od sastojaka čaja, a neki od jedinjenja koja nastaju metaboličkom aktivnošću čajne gljive):

 • Poboljšava imunitet i probavu
 • Potpomaže gubitak suvišnih kilograma
 • Smanjuje bolove u zglobovima
 • Pozitivno deluje kod arterioskleroze
 • Daje koži prirodan sjaj, zateže je i podmlađuje, pozitivno deluje kod psorijaze
 • Normalizuje krvni pritisak
 • Pozitivno deluje na nivo holesterola u krvi, nivo šećera u krvi i trigliceride
 • Pozitivno deluje na nervni sistem
 • Ima jaka antimirobna svojstva
 • Ima antioksidativna svojstva
 • Ispoljava antikancerogena svojstva
 • Revitalizuje kosu s obzirom da je bogata vitaminom B
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Ima detoksikaciona svojstva
 • Preporučuje se pušačima jer čisti pluća i izbacuje sekret iz disajnih puteva
 • Odlična je prevencija katarakte

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF prof. dr Marijana Kosanić
Autor: prof. dr Marijana Kosanić
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html