Polen u forenzici III

Polen u forenzici III

Završna objava serijala od osam ekolumni


Žena je spavala u svojoj spavaćoj sobi u primorskom gradu na severu Novog Zelanda, ali je ostavila zadnja vrata otključana jer je čekala da se vrati njen dečko sa kojim je živela u kući. Bila je uznemirena u snu i, misleći da joj je dečko došao kući, probudila se i zatekla stranca u njenom krevetu i još jednu osobu koja je to posmatrala. Kada je vrisnula, napadači su pobegli, ali je ona uspela da zgrabi jednog napadača i otrgne mu teksas jaknu. Jakna je ostala na podu u kuhinji.

U međuvremenu, dečko je stigao kući, a jedan od počinilaca se vratio i pokucao na vrata. Videvši kaput na podu, zatražio je da mu ga vrate, rekavši da ga je ostavio prilikom ranije posete. Dečko, ne znajući šta se dogodilo, nije sprečio čoveka da uzme jaknu. Dok je žurno odlazio, počinilac je okrznuo jaknu o cvetajući žbun Hupericum koji je rastao ispred kuhinjskih vrata. Tada je otkriveno da nedostaju novčanik i torbica sa kuhinjskog stola. Čoveka koji je uzeo jaknu ubrzo je pronašla i uhapsila policija. On je negirao da je znao za incident iako su ga žrtva i njen dečko identifikovali.

Polen vrsta iz roda Hupericum se retko pojavljuje u forenzičkim uzorcima na Novom Zelandu, ali nikada u količinama koje su veće od tragova (1% ili manje). Ovo je bio slučaj u kojem se očekivala veća količina tragova polena Hupericum na odeći osumnjičenog, posebno na jakni, koja je bila u direktnom kontaktu sa cvetovima na vrhuncu proizvodnje polena. Teksas jakna je sadržala 24% polena Hupericum, dok su njegove pantalone sadržale 14% polena, a majica 27%. Ovi nalazi su ukazivali da su svi ispotani predmeti bili u direktnom kontaktu sa grmom Hupericum. Na njegovim cipelama i čarapama pronađeni su i tragovi polena Hupericum. Ove količine u tragovima je verovatno pokupio kada je prošao pored žbunja ili prenošenjem sa svoje gornje odeće. Polen je još uvek imao sačuvan sadržaj ćelije, a određeni broj zrna je bio u velikim grudvicama koje se nisu mogle raspršiti iz vazduha, što ukazuje na nedavni i direktan kontakt sa žbunom. Osumnjičeni je optužen za seksualni napad na ženu i provalu, proglašen je krivim i osuđen na odgovarajuću kaznu.

Izvor: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Nenad Zlatić
Priredio: Nenad Zlatić, asistent
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html