Kultura biljnih ćelija i tkiva V

Kultura biljnih ćelija i tkiva V

Kultura antera i polena

Za razliku od somatskih tkiva viših biljaka, polen se proizvodi u relativno velikom broju i u lako dostupnom obliku. Polen sadrži jedinstven genetički materijal, a eksploatacija ovog jedinstvenog genetičkog potencijala glavna je svrha kulture polena. Prve uspešne kulture polena dovijene su sredinom HH veka u eksperimentima u kojima je pokazano da zrelo polenovo zrno može formirati kalus ukoliko se gajenje vrši u odgovarajućem medijumu (eng. pollen culture).

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih celija i tkiva V 1
Cvet i polenova zrna na prašnicima hibiskusa (Foto: Sciencephoto)

Kultura antera je postupak za dobijanje haploidnih (polovina broja hromozoma) biljaka od diploidnih biljaka korišćenjem prašnika. Kultura antera se koristi u oplemenjivanju biljaka za proizvodnju haploidnih biljaka kako bi se omogućilo ukrštanje vrsta sa različitim brojem hromozoma. Postupak je opisan za mnogobrojne ekonomski značajne vrste uključujući duvan, daturu, krompir, seme repice, žitarice, trave i druge.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih celija i tkiva V 2
Ilustracija kulture antera i dobijanje haploidnih biljaka u kulturi in vitro (Foto: Prop G IFAS University of Florida)

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih celija i tkiva V 3
Postupak indukcije kulture antera pšenice (Foto: Research Gate)

Polenovo zrno kao deo reproduktivnih organa biljke (prašnika) predstavlja mušku gametofitnu generaciju biljaka i produkt je složenih razvojnih procesa. Ovi procesi započinju formiranjem ćelija polena u prašniku, a završavaju se oslobađanjem polenovih zrna iz zrelih prašnika. Međutim, čak i kada se prašnici koriste u optimalnoj fazi za indukciju kulture polena, na odgovor rasta polena utiču mnogobrojni faktori, uključujući i sezonske varijacije kod različitih biljnih vrsta. Starost biljke donora je među najkritičnijim faktorima uspešne kulture polena, zajedno sa endogenim nivoima hormona i drugih metabolita u sporogenim i somatskim tkivima prašnika. Zato se ponovljeni rezultati mogu očekivati samo upotrebom biljaka uzgajanih u standardnim i kontrolisanim uslovima, kao i upotrebom pupoljaka biljaka iste starosti.

Struktura polena i jedinstveni genetički potencijal, zajedno sa lakim rukovanjem, čine kulturu polena idealnim sistemom za proučavanje. Iako je polenovo zrno programirano za formiranje polenove cevi koja nastaje tokom klijanja polenovog zrna, ovaj proces nije neopoziv i može se zaustaviti u kulturi, a zrno ”preusmeriti” na potpuno novu ulogu. Teorijski posmatrano, kultura polena ima mnogo prednosti – zahvaljujući totipotentnim biljnim ćelijama, svaka je potencijalno sposobna da se razvije u haploidnu ćelijsku liniju (kojom se može manipulisati) ili čistu biljnu kulturu za razmnožavanje. Faktor od primarne važnosti u kulturi polena je učestalost indukcije i, iako se lista vrsta sa uspešno uspostavljenim kulturama polena prilično brzo uvećava, fundamentalni procesi koji su u osnovi indukcije kulture polena zahtevaju dodatna istraživanja.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Kultura biljnih celija i tkiva V 4
In vitro kultura polena raži (Foto: Semantic Scholar)

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF dr Dragana Jakovljević
Autor: dr Dragana Jakovljević

Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html