Lekovito bilje VIII

Lekovito bilje VIII

Završna objava serijala od osam ekolumni

Mnoge biljke u sebi sadrže isparljive mirišljave komponente, takozvana eterična (etarska) ulja. Ona mogu da deluju kao sedativi (valerijana...), ekspektoransi (timijan...), diuretik (peršun...), za inhalaciju (eukaliptus, nana..), gorki aromatici (pelin...), karminativi (za oslobađanje gasova - nana...).

Mentha piperita L. (fam Lamiaceae) - nana, metvica

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje VIII Gorica Djelic 1
Prema narodnom verovanju nana je simbol mira, plodnosti, izobilja i dugovečnosti.

Višegodišnja, zeljasta biljka koja može da poraste do 100cm. Ima podzemno stablo (rizom) od koga polazi nadzemno stablo koje je četvrtasto na preseku i pri osnovi se grana. Listovi su naspramni, jajasto izduženi, na vrhu zašiljeni. Po ivici listovi su nejednako nazubljeni, tamno zelene boje. Cvetovi sitni, grupisani cvasti u pršljenove na gornjem delu stabljike. Plod oraščić, jajolik do 0,75mm dužine, tamno mrke boje.

Nana je aromatičnog i prijatno mirisa, koji potiče prvenstvno od eteričnog ulja.

U lekovite svrhe koristi se list. List sadrži velike količine eteričnog ulja, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, vitamina C, E, K, B6, A; tanina, fenola flavonoida, betakarotena. Eterično ulje nane odlikuje se visokim sadržajem mentola i mentona.

Osnov lekovitosti ove biljke prvenstveno je mentol.

Nana:

  • deluje kao analgetik - smanjuje bol - otuda se koristi kao lokalni anestetik, za opuštanje mišića;
  • izaziva osećaj hlađenja pa je čest sastojak antireumatskih krema;
  • doprinosi otklanjanju lošeg zadaha iz usta i bolesti desni - pa se preporučuje žvakanje svežih listova a i koristi se za proizvodnju pasti za zube;
  • utiče na smanjenje nervne napetosti, nesanice - otuda je nana simol prijatnih i jasnih snova;
  • povoljno deluje na organe za varenje: aktivira digestivne enzime, otklanja nadutost, grčeve, otklanja probleme sindroma nervoznih creva, normalizuje rad jetre i žuči;
  • sadrži rozmarinsku kiselinu za koju su brojne studije dokazale da ublažava simptome sezonske alergije i astme;
  • inhalacijom čaja ili etarskog ulja olakšavaju se tegobe kod zapušenih sinusa, glavobolje.

List se uglavnom koristi u obliku čaja (infuz). Aktivni sastojci su nestabilni pa se listovi ne kuvaju već samo prelivaju proključalom vodom. U svežem obliku list se koristi u kulinarstvu, ali i za dobijanje osvežavajućeg pića.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Lekovito bilje VIII Gorica Djelic 2
Etarsko ulje nane je značajan sastojak velikog broja lekova, krema za inhalaciju, kupki, obloga i ulja za masažu, pastila za grlo, parfema, pasta za zube, slatkiša, sladoleda, cigareta, alkoholnih i osvežavajućih pića.

Nanu možete i da gajite u bašti ili u sakciji jer nije mnogo zahtevna. Ona se razmnožava pomoću semena, ali i vegetativno (delovima rizoma).

Literatura:

Josifović M. i sar. (1974): FLORA SR SRBIJE, I-IX, SANU, Beograd.
Perišić, M., Petković, B., Belojević, G., Hristos, A (2011) Začini – čarobna hrana, Elit-Medica -Kaligraf.
Spelmen, K (2008) Florografija -jezik cveća -mitovi i legende iz celog sveta, Editorial La Oveja Negra Lida, Bogota Colombia.
Sarić, M. (1989):Lekovite biljke Srbije, SANU, Beograd.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac PMF Prof. dr Gorica Đelić
Autor: 
prof. dr Gorica Đelić
Obradio: Dejan Milošević


BOTANIČKA BAŠTA
KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAM
EKOLOGIJA KRAGUJEVAC
EKOLUMNA
PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ -
BOTANIČKA BAŠTA

Dobitnici priznanja Zeleni list iz Kragujevca, Botanička bašta i udruženje PRVI PRVI NA SKALI javnosti predstavljaju zajedničko stvaranje Ekolumne na sajtu Ekologija Kragujevac i na portalu udruženja.

Dosadašnje objave:

UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALISTRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html